NAPRAVITE PRIRODNA SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD KOMARACA

Svi volimo ljeto i sunce, ali često zaboravimo na jednu napast koja se obično javlja u isto vrijeme kad i lijepo vrijeme – komarci. Radi se o pravoj maloj letećoj nevolji koja nam može zagorčati druženja tijekom ljetnih večeri na otvorenom. Saznajte kako ih otjerati i s kože i s terase na prirodan način.

ULJIMA PROTIV KOMARACA

Mnoga eterična ulja pokazala su se dobrima u obrani od komaraca, samo je mješavine potrebno nanositi svakih nekoliko sati (češće nego kupovna sredstva). Odlično je ulje čajevca, ružmarina, cimeta, paprene metvice i cedra. U bočicu od 200 ml ulijte 60 ml ulja po želji, a ostatak nadopunite destiliranom vodom. Dobro promućkajte, raspršite po koži i razmažite.

Ono što mnogi ne znaju jest i da je sojino ulje odlično za obranu od komaraca, a jedno američko istraživanje dokazalo je da je jednako učinkovito kao i kupovno sredstvo s kemikalijom DEET koja se najčešće koristi kao repelent. No, bitno je kupiti organsko sojino ulje koje nije GMO.

I lavanda je prava kraljica u obrani od komaraca, a bitno ju je pomiješati s baznim uljem, najbolje maslinovim ili organskim sojinim. Dakle, u 100 ml maslinovog nakapajte oko 10 kapi lavandinog ulja i nanesite na kožu u tankom sloju. Ova mješavina je odlična i za tretiranje ugriza komaraca pa čak i kod malih beba.

OD VOTKE DO JABUČNOG OCTA

Pola šalice kipuće vode prelijte preko šake svježeg bosiljka, ostavite da odstoji nekoliko sati, procijedite i pomiješajte s pola šalice votke. Ulijte u raspršivač, protresite prije upotrebe. I jabučni ocat učinkovito odbija komarce, a k tome je i dobar za rashlađivanje tijekom velikih vrućina. Pošpricajte i razmažite po koži, a možete pošpricati i mjesta na kojima se komarci zadržavaju.

NE ZABORAVITE NI…

…posaditi biljke koje komarci ne vole – menta, ružmarin, bosiljak, češnjak, neven, lavanda.