OD SADA MOŽETE RADITI OKRUŽENI PRIRODOM: U FINSKOJ POSTAVLJENE ČETIRI RADNE STANICE NA OTVORENOM

lahti, finska, zelena prijestolnica europe, rad na otvorenom

Finska je zemlja koja već godinama stavlja na prvo mjesto dobrobit zaposlenika, fleksibilnost radnog vremena, kao i načina rada. S pojavom pandemije, to pitanje je postalo još važnije, pa je ova nordijska zemlja otišla jedan korak dalje. Grad Lahti je 2021. godine proglašen europskom zelenom prijestolnicom, a svoje stanovnike želi potaknuti da uživaju u umirujućem učinku prirode. Umjesto u uredu ili vlastitom domu, od sada mogu raditi na četiri radne jedinice koje su postavljene u prirodi i slobodne su za korištenje. Nalaze se u rezervatu prirode Lapakisto, parku Lanu, brdu Mustankallio i Radiomäkiju.

lahti, finska, viita radna jedinica, viita, rad u prirodi

VIITA RADNE STANICE KOMBINIRAJU NORDIJSKI STIL I PRIRODU NA FUNKCIONALAN NAČIN 

Radne stanice, nazvane Viita, nalaze se po cijelom gradu od parkova do divljine: na ovaj način tijekom radnog dana stanovnici imaju priliku diviti se raznolikoj prirodi Lahtija.  Radne stanice izradila je lokalna tvrtka Upwood, a u proces je uključen i tim studenata s Instituta za dizajn i likovnu umjetnost LAB. Viita radne stanice izrađene su od finske smreke, koja je izdržljiv materijal za vanjsku upotrebu. Uključuju držač za telefon, bocu za vodu ili topli napitak, prostor za prijenosno računalo i vješalicu za torbe. Upotreba smreke ima dugu povijest u Finskoj, a kao materijal najbolje predstavlja finsku šumu. Radne stanice su pričvršćene na drveće tako da se stabla ne oštećuju nakon postavljanja i uklanjanja.

lahti, finska, rad u prirodi, viita radna jedinica

BORAVAK U PRIRODI POVEĆAVA ZDRAVSTVENU DOBROBIT I RADNU MOTIVACIJU

Globalna pandemija i prelazak na rad na daljinu natjerali su radne zajednice da razmotre važnost dobrobiti na poslu iz nove perspektive. Boravak u prirodi ima mnoge koristi za opću dobrobit, jer u najboljem slučaju može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Zahvaljujući novim radnim stanicama u Lahtiju, sada je moguće na prikladan način kombinirati rad na daljinu i prirodu te tako povećati svoju energiju.

Radne stanice Viita bit će prvi put u upotrebi ove jeseni u sklopu godine zelene prijestolnice. Lahti također potiče druge aktere da postave radne stanice i dijeli crteže za otvorenu upotrebu. Više informacija o projektu možete pročitati na službenoj stranici: VIITA Workstation.

lahti, finska, viita radna jednicia, rad u prirodi,

 

 

Foto: © VIITA Workstation