4 JEDNOSTAVNA NAČINA IZRAŽAVANJA ZAHVALNOSTI KOJI VAM MOGU PROMIJENITI ŽIVOT

Kako bi postali svjesni svih dobrih stvari  koje imate u životu, vježbanje svakodnevne zahvalnosti je mali čin koji može dovesti do brojnih mentalnih i fizičkih koristi. Vjerovali ili ne, izražavanje zahvalnosti može pozitivno utjecati na vaše zdravlje.  Studije su pokazale da zahvalni ljudi osjećaju manje bolova, bolje spavaju i imaju puno mentalnih koristi.

Na primjer, mogli biste primijetiti da su vaši prijateljski, poslovni ili partnerski odnosi zdraviji, iskusiti manje negativnih emocija ili čak imati više samopoštovanja. Uz samo jednu aktivnost dnevno, izražavanje zahvalnosti može postati dio vaše dnevne rutine i poboljšati vaš život.

ODVOJITE VRIJEME ZA MEDITACIJU

Meditacija je sjajan način da odvojite vrijeme za sebe i osvjestite dobre stvari koje cijenite u životu. Da biste iskusili njegove blagodati iz prve ruke, pokušajte meditirati kratko, čak i samo pet minuta, ujutro ili prije spavanja. Ako ste novi u meditaciji, dobra je ideja da to napravite s nekim ciljem poput navođenja stvari na kojima ste zahvalni. 

Možete pokušati i s nekom aplikacijom za meditaciju ili video zapisom – na internetu je dostupno puno besplatnog sadržaja! Ako biste radije da vas netko vodi kroz meditaciju, pokušajte posjetiti centar za meditaciju ili joga studio. Ne samo da će vam biti zajamčeno mirno, opuštajuće okruženje, nego je to i prekrasan način povezivanja sa svojom zajednicom.

VODITE DNEVNIK ZAHVALNOSTI

ČEŠĆE RECITE ‘HVALA’

Jednostavno zahvaljivanje drugima jedan je od najlakših načina vježbanja zahvalnosti. Naviku možete steći ako je slobodnije izgovorite prijateljima, obitelji i kolegama. Čak i svojim postupcima možete reći “hvala”! Iznenadite kolegu s omiljenom šalicom kave ili pošaljite neki lijepi paket prijatelju koji živi daleko. I vi i primatelj ćete se osjećati sjajno! 

PRONAĐITE DOBRO I U TEŠKIM VREMENIMA

Lako je održati zahvalan pogled na život kad sve ide dobro; puno je teže kad se suočite s izazovnom situacijom. S početkom pandemije koronavirusa, promijenjeni su mnogi životi, no važno je pronaći dobro i u teškim vremenima. Čak i ako je riječ o nekom malom znaku pažnje ili potpore u teškim trenucima, dovoljan je razlog da pokažete zahvalnost. Ljudima oko vas – koji vas guraju naprijed, pomažu vam i nasmijavaju – vrijedi zahvaliti svakog dana.

 

 

Foto: © Pexels