IZLOŽBA SKULPTURA ‘SVATI OD KAMENA’ UMJETNICE VANDE BILINSKI

Popularni izbor kipara već stoljećima je kamen koji je cijenjen zbog svoje prirodne elegancije i svestranosti. Povijest kamene skulpture vodi nas do dalekog paleolitskog doba i smatra ga se najstarijom umjetnošću u povijesti civilizacije. Odabir grubog prirodnog kamena i oblikovanje na unaprijed određeni dizajn, umjetnost je koja je prakticirana od strane mnogih drevnih društava, a trajnost materijala omogućila je zavirivanje u svoje jedinstvene kulture i umjetničke prakse. Od ranih prikaza ljudskih i životinjskih oblika do modernijih oblika, umjetnici su pokazali svoje vještine u kamenu stvarajući besmrtnu umjetnost kao ostavštinu budućim generacijama.

Svu ljepotu kamenih skulpture, možete pogledati na izložbi Vande BilinskiKameni svati’ do 16.lipnja 2018. godine u Kući Šenoa u Zagrebu. Umjetnicu s obitelji Šenoa vežu rodbinske veze: njezina baka Paula Bilinski bila je polusestra Slave, supruge Augusta Šenoe. Njihov otac, Đuro pl. Ištvanić bio je velikogorički bilježnik. Vanda Bilinski je rođena 1944. u Zagrebu, gdje je i odrasla. 1968. diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu, a godinu nakon diplome odlazi na privremeni rad u Švicarsku. 1975. godine doktorirala je na Fakultetu u Zürichu. Od 1975. do 2008. Bilinski  je radila u različitim područjima, prvo naučno-istraživački rad na Univerzitetu Zürich, zatim u Institutu za medicinsku statistiku, pa dugo godina u marketingu farmaceutskih proizvoda te u izdavačkoj kući koja je specijalizirana za knjige i časopise iz područja medicine.

Unatrag nekoliko godina (od 2006. godine) intenzivno radi na skulpturama iz keramike, gipsa, a posebice iz kamena (steatit i alabaster). 2013. godine dobila je 2. nagradu SWISS ARTIST CONTEST 2013. u Italiji za skulpturu SEDNA II. Članica je udruženja umjetnika HDNU i KERAMEIKON u Hrvatskoj i “ARTISCHOCK” u Švicarskoj. Vanda Bilinski je izlagala na raznim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Švicarskoj. Danas živi na relaciji Zagreb- Zürich.

Foto: © Vesna Špoljar