ODLAZAK KRALJICE SOULA ARETHE FRANKLIN

U 77. godini života, nakon duge i teške bolesti Aretha Franklin umrla je u svom domu u Detroitu. Od jedinstvene umjetnice i kraljice soula opraštaju se brojne kolege za koje svijet gospela, soula i r&b-a više nikada neće biti ista. Najpoznatija po hitovima ‘Respect’, ‘Think’, ‘I say a little Prayer’ i ‘I never loved a man’, Aretha će biti zapamćena po neponovljivom glasu i energiji koji je davala na svojim nastupima. Zadnji je održan 2017.godine za zakladu Eltona Johna i borbu protiv AIDSA. Tijekom dugogodišnje glazbene karijere, glazbenica je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće. Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih, 1987. godine. 

Franklin je rođena 1942. godine u Memphisu (Tennessee), a odrasla u istom gradu u kojem je 16. kolovoza zauvijek zatvorila svoje oči, Detroitu (Michigan). Svoj talent prvi put je pokazala u crkvi, u koju je odlazila sa roditeljima. Nakon što je svećenik pokazao interes prema njezinim glasovnim mogućnostima, ponudio joj je privatnu poduku, koju je ljubazno odbila. Iako nije znala čitati note, sama je naučila svirati piano. Ljubav prema glazbi joj je tekla venama, a karijera odavno zapisana u zvijezdama kojima joj je bio popločen put do uspjeha. Aretha je imala vokalne mogućnosti koje nitko drugi nije mogao dostignuti, a pjevala je iz dubine svoje duše. Legendarnim albumima I Never Loved A Man, RespectBaby I Love You(You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Aretha je pridonijela glazbenoj i ideološkoj revoluciji 60-ih i 70-ih prošlog stoljeća.

Aretha je jednom rekla: “Svi moraju imati poštovanje; muškarac ili žena, crni ili bijeli. To je naše osnovno ljudsko pravo”. Bezvremenski hit ‘Respect’ iz 1967. godine dugo će odjekivati u srcima ljudi koji su poštivali njezin lik i djelo i podsjećati nas da se borimo za svoja prava. Bila je ikona afričko-američke zajednice i otvorila put mnogim umjetnicima kako bi dobili priznanje koje su zaslužili. Promijenila je jazz, soul, funk, pa  čak i blues, prepoznatljivim gospel zvukom koji je u potpunosti definirao njezinu karijeru.  Zbog velikog doprinosa svijetu kulture i glazbe, odajmo joj počast na najljepši mogući način- pjesmom.

 

Foto: © Wikipedia