FILMSKA RADIONICA NA 25 FPS-u: KONTAKTNO KOPIRANJE

Filmski laboratorij Klubvizija SC u suradnji s Festivalom 25 FPS poziva na praktičnu radionicu fokusiranu na rad s 16 mm DIY kontaktnom kopirkom nastalom hakiranjem montažnog stola, uz mentorstvo australskih filmaša Richarda Tuohyja i Dianne Barrie.

Kontaktna kopirka, stroj koji radi po principu stvaranja kopija što sličnijih originalu, jedan je od najvažnijih alata analogne filmske aparature. Iako na korištenju kontaktne kopirke počiva povijest analognog filma (uključujući i eksperimentalni film), njezina uloga u filmskoj praksi je uglavnom bila nevidljiva. 

Osim uobičajene funkcije, kontaktne kopirke imaju potencijal i za niz drugih mogućnosti; mogu biti oruđe za originalno i kompleksno slaganje vizuala, s čime se otvara kreativno polje za konvencionalnu i nekonvencionalnu igru s filmskim materijalom. Richard Tuohy i Dianna Barrie, majstori analogne filmske prakse u jednodnevnoj radionici provest će polaznike kroz kreativne mogućnosti kontaktnog kopiranja na crno-bijelom 16 mm filmu.

Richard Tuohy i Dianna Barrie su australski medijski umjetnici i filmaši, mentori niza filmskih radionica te istaknuti i aktivni članovi međunarodne mreže nezavisnih filmskih laboratorija (filmlabs.org). Osnivači su organizacije Nanolab, filmskog laboratorija i sjecišta ručne i industrijske filmske tehnologije u Australiji. Istraživanje filma proširili su na osnivanje Artist Film Workshopa u Melbourneu, zajednice praktičara koja podržava i zagovara rad na celuloidnoj vrpci. Svoje filmove i performanse proširenog filma predstavljaju na manifestacijama i filmskim festivalima diljem svijeta.

Prijave na e-mail: sc.klubvizija@gmail.com. U prijavi navedite svoje dosadašnje iskustvo u radu s filmom i zašto želite sudjelovati na radionici. Prijave su otvorene do 23. rujna, a izabrani polaznici bit će obaviješteni 24. rujna. Raspored radionice je 29. rujna od 10 do 16 sati.