EXPANDED CINEMA – INTENZIVNI & INOVATIVNI PERFORMANSI NA FESTIVALU 25FPS

Petnaesto izdanje festivala inovativnog i eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (26 –29/09/2019) pored natjecateljskog programa s 23 filma najnovije strane i domaće produkcije, posebno kuriranih programa članova Velikog žirija – Žiri predstavlja, te hrvatskih filmova objedinjenih u programu Refleksi, u dvorane zagrebačkog Studentskog centra donosi intenzivne, inovativne i uzbudljive audiovizualne performanse Expanded Cinema (prošireno kino). Ulaz na sve projekcije i performanse festivala je slobodan.

Ovogodišnja proširenja audiovizualnih percepcija započinju prvog dana festivala, u četvrtak 26. rujna u 22 sata, u Teatru &td s performansom Valna duljina umjetnika Stefana Canape i Antoinea Birota. Četrdesetominutna filmska izvedba spaja električne signale i analogni film –slike i zvukovi nastaju putem ručno izrađenog generatora niske frekvencije, a zatim se manipuliraju pomoću istog generatora i četiri 16-milimetarska projektora tijekom izvedbe što u konačnici rezultira preplavljujućim zvučno-svjetlosnom iskustvom.

Glazbeni i likovni umjetnik Antoine Birot u svojoj praksi obilno koristi alate koje sam izrađuje, u Valnoj duljini to je sintesajzer. Stefano Canapa vizualni je i izvedbeni umjetnik, član francuskog umjetničkog kolektiva Group ZUR i autor filma iz ovogodišnjeg natjecateljskog programa 25 FPS-a Nanosi zvuka – 35mm filma za uši i oči koji se prikazuje u petak 27. rujna u 20 sati u Kinu SC u okviru Konkurencije 3: Testovi.

U subotu 28. rujna u 22 sata Teatar &td će se pretvoriti u intenzivan vrtlog apstraktnih zvukova i svjetlosti kojima će upravljati umjetnički dvojac Daan Johan i Joris Strijbos izvodeći svoj novi rad Filotaksiju – pulsirajući i hipnotički performans uživo u kojem istražuju audio- vizualne mogućnosti sustava povratne informacije koje su sami izgradili pomoću kinetičkih svjetlosnih uređaja i modularnih sintesajzera. Njihov se rad može smatrati strojnim, digitalnim i automatiziranim ekvivalentom pojavi filotaksije (morfologije bilja koji istražuje zakonitosti u rasporedu listova na stabljici biljaka).

Joris Strijbos i Daan Johan članovi su umjetničkog kolektiva Macular u okviru kojeg zajednički stvaraju multisenzorna umjetnička djela koja predstavljaju na festivalima medijskih umjetnosti, u galerijama i drugim institucijama diljem svijeta. Joris Strijbos gostovao je na 25 FPS-u 2014. godine kada je s umjetnicom Yamilom Ríos izveo audiovizualni performans Covex. Daan Johan u svom radu obilato se koristi starim tehnologijama kako bi stvorio nove instrumente koje često odlikuje iznimna skulpturalnost.