ZAŠTO OKUS ČOKOLADE TAKO DOBRO DJELUJE NA ORGANIZAM?

Doručak je najvažniji obrok u danu, a čokoljupci bi zbog najnovijih istraživanja mogli biti jako zadovoljni. Dvije studije pokazale su da čokolada može biti idealni saveznik za početak dana na najbolji mogući način. Prema studiji koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Mainu, konzumiranje čokolade ima kognitivne prednosti, kao što su poboljšanje pamćenja i apstraktnog rasuđivanja. Istraživanje je pokazalo da je redovita konzumacija čokolade povezana s kognitivnim performansama, mjereno s ogromnom količinom neuropsiholoških testova.

Istraživači pretpostavljaju da se kakao, flavonoidi i metilksantin miješaju te utječu na mentalne sposobnosti. Visoka razina flavonoida također se može naći u čaju, crnom vinu i voću poput grožđa i jabuka. Drugi psihoaktivni sastojci čokolade uključuju kofein i teobromin, koji su povezani s poboljšanjem budnosti i kognitivnih funkcija.

Druga studija, ovoga puta sa Sveučilišta u Tel Avivu, otkrila je da početak dana s ukusnim desertom može pomoći da izgubite težinu. Razlog nije čarobni sastojak u čokoladi koji povoljno djeluje na masnoću, već psihološki faktor. Ako započnete dan s visokim kalorijama i slatkom hranom, zadovoljit ćete potrebe za takvom vrstom hranu na samom početku dana. Jutro je vrijeme kada je metabolizam aktivniji, a nakupljene kalorije će se lakše potrošiti do kraja dana.

Odricanje od hrane koju volite ne funkcionira dugoročno, ali to ne znači da možete jesti čokoladni kolač svakog jutro. Takav doručak vas neće učiniti niti pametnijima, niti mršavijima. Izvor kemijskih komponenti koji promoviraju kognitivni razvoj nalazi se u kakau. Čokoladni kolač nije dobar izvor, ali kockica crne čokolade s visokim postotkom kakaa, svakako jest. 

S druge strane, ako odlučite pojesti kolač u jutarnjim satima, budite oprezni što jedete ostatak dana. Kolač za doručak u kombinaciji s  visoko kalorijskom hranom za ručak i večeru, ostavit će traga na vašoj liniji i zdravlju. Za očuvanje zdravlja i brigu o tjelesnoj težini uvijek je važna ravnoteža. Ako si ipak povremeno priuštite zadovoljstvo uživanja u desertu u jutarnjim satima, možete biti mirni- znanost je na vašoj strani.