NAJSLAĐI DAN U GODINI: DONOSIMO ŠEST ZANIMLJIVOSTI O ČOKOLADI

Cijeli svijet danas slavi omiljenu poslasticu kojoj tek rijetki mogu odoljeti. Na Svjetski dan čokolade donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o prednostima konzumacije čokolade, njezinog utjecaja na zdravlje, ali i nekih informacija koje možda niste znali. Mi smo se pobrinuli za edukativni dio, a vi proslavite današnji dan, onako kako samo čokoljupci znaju!

MAGIČNO STABLO KAKAOVCA

Plodovi i sjemenke kakaovca bili su poznati kao “hrana bogova”, a stablo je oduvijek bilo povezano s magijom i misticizmom. Stablo kakaovca živi oko 200 godina, ali daje korisne plodove za samo 25 godina.

BIJELA ČOKOLADA NE POSTOJI

Iako je ukusna i volimo je jesti s raznim dodacima, ali i dodavati u kolače, bijela čokolada ne postoji. Radi se o pripravku na bazi kondenziranog mlijeka i šećera koji uključuje kakao maslac, a ne kakao prah.

ČOKOLADA NIJE ODUVIJEK BILA U KRUTOM STANJU

Sve do 1842. godine (kada je stvorena prva čokoladica), čokolada se konzumirala kao tekućinu. Oblik čokolade u čvrstom stanju koji danas poznajemo uveden je u industriju  čokolade krajem 19. stoljeća.

ČOKOLADA SPRJEČAVA PRERANO STARENJE

Kakao ima veliku antioksidacijsku moć, te je vrlo koristan u borbi protiv starenja. Naravno, čokolada koju konzumirate mora sadržavati visoki postotak kakaa, jer mliječne čokolade imaju puno mlijeka, šećera i kalorija, a siromašne su kakaom.

ŽENE VOLE ČOKOLADU S RAZLOGOM

Čokolada olakšava menstrualnu bol, ali i umorne mišiće od sportske aktivnosti. Čokolada opušta mišiće, ublažava bol i nelagodu te daje snagu i energiju. Osim toga,  sadrži magnezij, koji jača mišiće.

ČOKOLADA NE STVARA KARIJES

Iako se s ovom teorijom mnogi stomatolozi ne bi složili, čokolada nije krivac za karijes. Ono što je loše za naše dentalno zdravlje, kao i cjeloukupan organizam je odabir loših slatkiša i nebriga o oralnoj higijeni. Kvalitetan kakao – taman i organski ne ostaje u ustima i, prema tome, ne stvara potrebne uvjete za stvaranje karijesa. Međutim, sve ovisi o dobroj oralnoj higijeni, o čemu se svakako mora voditi računa.

 

Foto: © Pexels