KAKO KOMBINIRATI BOJE U ŽIVOTNOM PROSTORU?

Neutralni odabir boja poput bijele, sive i crne savršena su opcija za bilo koji prostor i osobni stil. Vizualno proširuju prostor i daju joj posebnu eleganciju, no jeste li znali da bijela, siva i crna nisu prave boje? Radi se o akromatskim bojama koje ovise o stupnju osvijetljenosti. Česti su odabir za uređenje interijere, jer se s njima ne može pogriješiti. No, unijeti malo boje u svakodnevni prostor ne bi vas trebalo plašiti. To je interijer u kojem svakodnevno boravite i želite se u njemu osjećati što ugodnije. Zašto onda ne osluškujete svoje želje i upotpunite životni prostor svojim najdražim boja? 

BIJELA BOJA

Bijela boja daje dojam čistoće, većeg prostora, a smatra se i bojom savršenstva. Biraju je ljudi koji su po prirodi mirnije osobe, vole klasiku i čiste linije, no s nekoliko dodataka u toplim bojama ne možete ”narušiti” sklad koji proizlazi iz bijele boje. Uvijek je potrebno malo ”riskirati” i odvažiti se u dekoriranju prostora kako bi postigli željeni stil. Odabranim detaljima iz spektra kromatskih boja, bijeloj ćete dodati punoću i dovesti do izražaja najdraže komade namještaja. 

CRNA BOJA

Crna boja označava tajanstvenost, snagu, autoritet i sigurnost. U dizajnu unutarnjeg interijera može odavati dojam vizualnog smanjenja prostora ili upijanja svjetlosti, no stručnjaci tvrde upravo suprotno. Crna boja je sjajan odabir za sofisticirane i klasične interijere, kao i dodavanje grafičkih elemenata u prostor. Kako crna ne bi prevladala u interijeru i stvorila sumornost prostora, poigrajte se s bojama u detaljima poput slika, jastuka i rasvjete.

SIVA BOJA

Iako siva pripada setu akromatskih boja, često je glavni izbor u dizajnu interijera. Siva boja je neutralna i uravnotežena, ne izaziva prevelike emocije, no u kombinaciji s ostalim bojama može ponuditi široki spektar zanimljivih efekata. Siva se uglavnom koristi kao podloga, a kako bi dobili ravnotežu u prostoru dizajneri unutarnjeg interijera poigravaju se s detaljima i brišu granice monotonosti. 

Ako ove godine planirate promjene u interijeru, izađite iz zone komfora i unesite malo boje u životni prostor. Okrenite se oko sebe i razmislite osjećate li se ugodno u svom dnevnom boravku, kuhinji ili spavaćoj sobi. Samo jedan mali detalj u žarkoj, intenzivnoj boji može promijeniti vašu prostoriju, probuditi pozitivne emocije i pružiti vam dodatnu energiju. Dovoljan je cvijet, jastučić, deka ili tepih da bi vaš svakodnevni prostor izgledao još ugodnije i izmamio osmijeh zadovoljstva na lica svih ukućana.