ULTRA EUROPE- NAJVEĆE GLAZBENO DOGAĐANJE U HRVATSKOJ

Ultra Music Festival jedan je od poznatijih festivala elektroničke glazbe diljem svijeta. Prvi put se pojavio 1999. godine u Miamiju na Floridi. Od 2007. godine ovaj festival postaje internacionalan, a danas se odvija i u zemljama poput Japana, Singapura, Brazila, Koreje i Argentine.

Ultra Europe prvi puta se pojavio u Hrvatskoj 2013. godine u sklopu Ultra Music festivala. Od tada
privlači veliku pozornost inozemnih ljubitelja elektroničke glazbe, ali i Hrvata.  Ove godine Ultra Europe se održava 12., 13., i 14. srpnja na stadionu Poljud u Splitu. Festival se nastavlja i na otocima Brač, Hvar i Vis te tako produžuje trajanje festivala sve do 17. srpnja.

Osim što festival ima veliki utjecaj na ljubitelje glazbe koji ga redovito posjećuju, Ultra Europe se smatra i jednim od najvažnijih strateških turističkih poteza u Hrvatskoj. Naime, glazbeni spektaklt svake godine privlači tisuće posjetitelja, a ove godine se očekuje čak i do 160 000 gostiju iz 140 različitih zemalja. Ovakvi pokazatelji rezultirali su produženjem ugovora o održavanju Ultre u Splitu na još dodatnih pet godina. Ultra Europe se ubraja u jedan od najvažnih glazbenih festivala u svijetu, te najvećim glazbenim događanjem u Hrvatskoj. 

Festival nije pridonio samo poboljšanju turizma nego i ubrajanju Hrvatske u jednu od važnijih festivalskih destinacija. Nakon pojave Ultre, mnogi festivali počeli su s preseljavanjem na hrvatsku obalu. Cijela hrvatska obala osobito u ljetnim mjesecima, pretvara se u jedan veliki festival. Neki od važnijih glazbenih festivala su Sea Star u Umagu, Sonus festival u Novalji, Seasplash pored Pule, Soundwave u Tisnom, Graffiti na gradele na Bolu na otoku Braču i mnogi drugi.

Cijena karte za ovaj festival ovisi o festivalskim pogodnostima. Obična trodnevna karta trenutno iznosi 169 eura. Početna cijena za kartu od 3 dana iznosila je 129 eura, a završna cijena iznosit će 199 eura. Ovakav raspon određen je prema vremenom periodu kupnje karte, odnosno ranijom kupnjom karte osigurana je jeftinija cijena. U ponudi su i VIP karte– VIP jednodnevna karta iznosi 149 eura, a za tri dana cijena je 369 eura. VIP uključuje poseban pogled na pozornicu, stražnji ulaz i privatni toalet. Posljednja ponuda su karte koje se odnose na sam festival na Poljudu i mjesto u kampu na plaži u Omišu.

Plaža u Omišu poznato je mjesto tisućama ljudi koji upravo u tom kampu odsjedaju za vrijeme Ultra Europe vikenda i svih zabava prije početka festivala. Ovogodišnji izvođači još nisu poznati, ali očekuje se klasičan sastav poput Davida Guette, Armina van Buurena, Stevea Aokija, Hardwella, Carla Cox i mnogih drugih.

Ono što ove godine posebno privlači goste nastup je benda Swedish House Mafia, čiji se članovi smatraju najzaslužnijima za razvoj elektroničke glazbe u svijetu. Nakon petogodišnje stanke upravo ovim nastupom u Splitu označavaju svoj povratak na scenu. Ultra Europe svakako je najzanimljiviji i najuzbudljiviji festival ovih prostora. Svatko tko uživa u elektroničkoj glazbi i jedinstvenom zvuku svjetskih imena, očekuje ga vikend pun zabave, druženja i lijepih uspomena. 

 

Foto: © Ultra Europe