fbpx

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

Dugo se smatralo kako glavni izvori proteina dolaze isključivo iz hrane kao što su meso, piletina, riba ili jaja, međutim, postoje i drugi izvori hrane koji, iako manje uobičajeni, mogu funkcionirati kao dobar izvor hranjivih tvari i proteina. Među njima je svakako spirulina, prehrambeni dodatak s proteinima visoke biološke vrijednosti i iznenađujućom raznolikošću hranjivih tvari, vitamina i minerala.

Spirulina je cijanobakterija koja ima spiralni oblik (otkud  i njezino ime), a zbog prisutnosti klorofila koji mu daje zelenu boju i fikocijanin, pigmenta koji mu daje plavu boju, ima specifičnu zelenkasto plavu boju. Spirulina je superhrana koja nudi više probavljivih bjelančevina od govedine i sadrži iznenađujuću raznolikost hranjivih tvari: vitamine, minerale, esencijalne masne kiseline, bjelančevine, nukleinske kiseline (DNA i RNA), klorofil i širok raspon fitokemikalija.

Sastoji se od oko 75 posto proteina te ima koktel vitamina i minerala, uglavnom vitamina A, E, D, B1, B2, B3, B6, B12, željeza, cinka, folne kiseline i esencijalnih kiselina. Osim toga, dobar je izvor kisika zbog visokog sadržaja klorofila. Može se konzumirati u prahu, kapsulama ili tabletama, te koristiti kao dodatak u uravnoteženoj prehrani. Zbog svog učinka zasićenja, možemo uzeti spirulinu 15 minuta prije svakog obroka s dvije čaše vode, što može pogodovati smanjenju težine.

Prije kupnje modrozelene alge spiruline, svakako provjerite njezino porijeklo kako vam njena konzumacija ne bi donijela više štete nego koristi. Budući da raste u vodama od kojih su mnoge zagađene, kupujte samo provjereni proizvod u trgovinama zdrave prehrane. Neke od njezinih prednosti su učinkovitost u slučajevima anemije, demineralizacije i iscrpljenosti. Pomaže u oporavku energije, vitalnosti i detoksikaciji organizma. Važan je izvor željeza te pomaže u usporavanju starenja. Spirulina je također snažan regenerator crijevne flore, te hrani i štiti jetru i bubrege. 

 

 

Foto: © Kimberly Nanney