SUPERNAMIRNICA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA: UVRSTITE SPIRULINU U SVOJU PREHRANU

Dugo se smatralo kako glavni izvori proteina dolaze isključivo iz hrane kao što su meso, piletina, riba ili jaja, međutim, postoje i drugi izvori hrane koji, iako manje uobičajeni, mogu funkcionirati kao dobar izvor hranjivih tvari i proteina. Među njima je svakako spirulina, prehrambeni dodatak s proteinima visoke biološke vrijednosti i iznenađujućom raznolikošću hranjivih tvari, vitamina i minerala.

ŠTO JE SPIRULINA?

Spirulina je cijanobakterija koja ima spiralni oblik (otkud  i njezino ime), a zbog prisutnosti klorofila koji mu daje zelenu boju i fikocijanin, pigmenta koji mu daje plavu boju, ima specifičnu zelenkasto plavu boju. Spirulina je superhrana koja nudi više probavljivih bjelančevina od govedine i sadrži iznenađujuću raznolikost hranjivih tvari: vitamine, minerale, esencijalne masne kiseline, bjelančevine, nukleinske kiseline (DNA i RNA), klorofil i širok raspon fitokemikalija.

BOGATA VITAMINIMA I MINERALIMA

Sastoji se od oko 75 posto proteina te ima koktel vitamina i minerala, uglavnom vitamina A, E, D, B1, B2, B3, B6, B12, željeza, cinka, folne kiseline i esencijalnih kiselina. Osim toga, dobar je izvor kisika zbog visokog sadržaja klorofila. Može se konzumirati u prahu, kapsulama ili tabletama, te koristiti kao dodatak u uravnoteženoj prehrani. Zbog svog učinka zasićenja, možemo uzeti spirulinu 15 minuta prije svakog obroka s dvije čaše vode, što može pogodovati smanjenju težine.

KUPUJTE SAMO U PROVJERENIM TRGOVINAMA

Prije kupnje modrozelene alge spiruline, svakako provjerite njezino porijeklo kako vam njena konzumacija ne bi donijela više štete nego koristi. Budući da raste u vodama od kojih su mnoge zagađene, kupujte samo provjereni proizvod u trgovinama zdrave prehrane. Neke od njezinih prednosti su učinkovitost u slučajevima anemije, demineralizacije i iscrpljenosti. Pomaže u oporavku energije, vitalnosti i detoksikaciji organizma. Važan je izvor željeza te pomaže u usporavanju starenja. Spirulina je također snažan regenerator crijevne flore, te hrani i štiti jetru i bubrege. 

 

 

Foto: © Unsplash