NOTRE DAME- NAJPOSJEĆENIJI POVIJESNI SPOMENIK U EUROPI

Jedna od najljepših primjeraka francuske gotičke arhitekture, katedrala Notre-Dame u Parizu, stoljećima je dočekivala vjernike i posjetitelje, nadahnjujući strahopoštovanjem svojim nebeskim tornjevima, predivnim vitrajima i skulpturama. Svake godine više od 13 milijuna turista iz cijelog svijeta dolazi u Francusku kako bi se divili povijesnoj crkvi koja je izgrađena u srednjem vijeku. Znate li da Notre- Dame postoji više od osam stoljeća?

VELIČANSTVENA ARHITEKTURA NOTRE-DAMA

Izgradnja katedrale Notre-Dame (franc. Naša Gospa) započela je 1160-ih godina i trajala je gotovo 200 godina. Na početku ovog pothvata, ukrasi na građevinama tzv. gargojli, nisu bili glavna osobina francuske arhitekture. Međutim, sredinom 13. stoljeća, gotički stil je stekao popularnost, a na čelu su se našli gargojli koji se danas vežu za srednjovjekovnu, uglavnom gotičku arhitekturu.

Inspirirani prastarim modelima pronađenim na hramovima u Egiptu, Rimu i Grčkoj, arhitekti su počeli krasiti svoje dizajne s gargojlima u srednjem vijeku. U vrijeme kada je Notre-Dame dovršena 1345. godine, deseci vapnenačkih gargojila prekrili su njezine vanjske zidove. Predstavljajući se kao čuvari i oluci, ova bića imaju poseban izgled, koji se sastoji od šupljeg, ispruženog tijela, dugog vrata i izražajne, životinjske glave. Kamena stvorenja pronašla su svoju poziciju na vanjštini katedrale kako bi zaštitili građevinu od zlih duhova

850 GODINA POVIJESTI NESTALO U PLAMENU

U ponedjeljak poslijepodne izbio je požar u pariškoj katedrali Notre-Dame koji je prema zadnjim izvješćima navodno povezan s obnovom zgrade. Uslijedila je emotivna noć i tisuće Parižana na ulici koji su svjedočili katastrofalnoj šteti, od urušavanja dijelova očaravajućeg gotičkog svoda crkve do unutrašnjosti kod oltara koja je neprepoznatljiva. Ova nevjerojatna građevina preživjela je revolucije i dva svjetska rata, a njezina više od 850 godina duga povijest izbrisana je u svega nekoliko minuta.

Brojni korisnici putem društvenih mreža objavljuju videozapise i fotografije na kojima se vidi da je dvije trećine katedrale zapaljen. Jedan od velikih vitraja Notre-Dama, veličanstveni Rosace Nord preživio je požar. Podsjetimo, prozori južnog i zapadnog prostora su obnovljeni tijekom 18. i 19. stoljeća. Rosace Nord je većinom nepromijenjen 850 godina, a staklo je izvorno iz 13. stoljeća. Predsjednik Macron potvrdio je da je struktura katedrale sačuvana, a ono što slijedi je dugotrajna i skupocjena obnova koju je Francuska već najavila.

 

Foto: © Pixabay