PROMOCIJA ANIMACIJE KROZ NAJBOGATIJI IZLOŽBENI PROGRAM U POVIJESTI ANIMAFESTA

Tematsku okosnicu Animafesta 2019 odlično su prikazale šest izložbi koje su izložene tijekom festivala, a neke od njih mogu se pogledati i po završetku Animafesta. Radi se o najbogatijem izložbenom programu u povijesti festivala, zanimljivih autora i izložbenih primjeraka.

Najatraktivnija među njima  je modno-umjetnički događaj, vezan uz retrospektivni program Majstori animacije i dobitnicu Nagrade za životno djelo Suzan Pitt. U Galeriji Kranjčar bilo je izloženo deset unikatnih, rukom oslikanih kaputa-slika Suzan Pitt koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field – kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad.

Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa. 

“Mislim da su moji oslikani kaputi nalik na animirane objekte koji se mogu kretati po svijetu – hodajući po ulici, sjedeći u baru, izlazeći kroz vrata zgrada, automobila… Svaki je oslikani kaput jedinstven, kao nijedan drugi, pravo umjetničko djelo koje možete obući ili naprosto objesiti na zid”- rekla je Suzan Pitt.

Grupna izložba studenata i profesora Odsjeka za digitalne umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču pod naslovom #fuckreality predstavlja se kao dvostruki postav u Galeriji Širi te Tunelu Grič.

Riječ je o izložbi specifičnih VR i AR instalacija koje se koriste sofisticiranom tehnologijom, a koje u kombinaciji s umjetničkim performativnim intervencijama pozivaju publiku na aktivnu participaciju / imerziju u proces iskustva utjecaja digitalnih tehnologija na percepciju tijela i prostora.

Kustosku koncepciju potpisuju mentori Martin Kusch i Ruth Schnell. Premijerno je predstavljena u listopadu 2018. u bečkom Kunstraum Niederösterreich nakon čega je uslijedila turneja od Austrije do Kube.

Izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa Borisa Labbéa u ULUPUH-u nosi naslov Postajanje-životinjom. Preokupacija Borisa Labbéa u umjetničkom se smislu gradi oko mogućih transfiguracija termina „postajanja-životinjom“ Gillesa Deleuzea i Félixa Guattarija.

Zahvaljujući specifičnom imaginariju koji Labbé razvija na tragu stalno sverastućeg bestijarija, vrhunac svoga kreativnog izraza doseže u mediju animacije, no spomenuto „postajanje-životinjom“ i analogno „postajanje-biljkom“ i „postajanje-mineralom“ podjednako je zanimljivo i snažno kao dominantna tema koja se obrađuje i interpretira i unutar njegovih grafičkih predložaka, skica i crteža.

Velika novost je grupna izložba autora čiji su radovi ušli u Veliko natjecanje kratkometražnog filma te su pozvani da svoje making-off crteže i druge materijale izlože u KIC-u (Galerija na katu) pod naslovom Iza kulisa.

U prostoru Francuskog instituta do 16. lipnja se može pogledati izložba ugledne pariške Galerije Miyu, prve specijalizirane galerije posvećene isključivo umjetnosti animacije i promociji autora animatora, čiji se filmovi Per tutta la vita, Idem po cigarete i Jaje prikazuju u Velikom natjecanju kratkometražnog filma te koja uz produkcijsku i distribucijsku djelatnost njeguje i onu galerijsku.

U partnerstvu s Medijatekom Francuskog instituta zagrebačkoj i festivalskoj publici predstavlja se izložbom radova iz kratkih filmova Per tutta la vita Roberta Catanija i Happy Alice Saey, a sve prema izboru prve direktorice i galeristice Cécile Noesser.

U Pogonu Jedinstvo odvija se izložba Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije koju je inicirao Božidar Trkulja u suradnji s 50 hrvatskih suvremenih umjetnika i animatora. Izložba uključuju ilustracije, instalacije, animirane filmove, mozaike, skulpture, audio i video radove, tapiserije, stripove, lutkoslike, slikolutke, a koje su napravili prema dosad neobjavljenim pjesmama, novinara, filmskog kritičara i redatelja Božidara Trkulje. Autori su odabrali jednu od 15 pjesama nastalih u vremenskom razdoblju od 20 godina, materijalizirali svoje viđenje i osjećaje, te tako (re)animatorskim djelovanjem zaokružili jedan pjesnički ciklus, a same pjesme učinili vidljivim i opipljivim.