NORVEŠKA ATRAKCIJA – BETONSKI VAL ZA PROMATRANJE POLARNOG SVJETLA

Spektakularna mjesta na kojima u Norveškoj možete uživati u polarnoj svjetlosti i ponoćnom suncu postaju glavna turistička atrakcija. Svjesni interesa koje norveški krajolici izazivaju, lokalne vlasti su odlučile uljepšati još 18 slikovitih ruta koje ih pokrivaju. Izazov studija zaduženih za projekte u kondicioniranju je intervencija u konstruktivno kompliciranim područjima s dovoljno delikatnosti kako ne bi oštetila krajolik.

Foto: ©Steinar Skaar

Posljednji od tih radova je jednostavna odmorište u Ureddplassenu, djelo studija Haugen/Zohar Arkitekter (HZA) sa sjedištem u Oslu. Mjesto je vrlo popularno među turistima i stanovnicima zbog svojih nenadmašnih pogleda i strateške točke za one putnike koji se kreću  sjeverno prema obalnom putu.

Foto: ©Steinar Skaar

Novo područje uspijeva uspostaviti dijalog s okolišem, te ima kupaonicu i prostor za sjedenje. Veliki val ojačanog betona pokriva slajdove iznad planine, kako bi držali niz monolitnih obala lokalnog ružičastog mramora. Ploča se spušta do mora kroz tribinu odakle se možete diviti krajoliku, dok široki koraci štite korisnike od buke susjedne ceste. Betonska platforma stvaraju pokriveni krov za ulazak u odmorište, a zidovi su prekriveni prozirnim staklom.

Foto: ©Steinar Skaar

Okruženo zadivljujućim fjordovima i Norveškim morem, odmorište u Ureddplassenu predstavlja raj za ljubitelje prirode. Oblikovana priroda krova djeluje kao okvir koji naglašava ljepotu prirodnog okruženja. Definiranjem jasnog betonskog ruba, cilj projekta je oponašati postojeću prirode i topografske krajolike grada.

Foto: © Steinar Skaar