PETRA TROJKO: ‘KREIRAMO POZITIVNE PRIČE ZAJEDNO S NAŠIM PUTNICIMA’

Kod planiranja putovanja, putnici daju prednost kvalitetnim prijevoznicima koji će im omogućiti udobnu vožnju do željene destinacije. Osim najviših standarda sigurnosti, prijevoznike odabiru i na osnovu povoljnih cijena. Prije nekoliko godina je bilo nezamislivo imati mogućnost kupovanja karte preko aplikacije, besplatan internet, punjenje mobitela u autobusu ili odabir željenog sjedala. S dolaskom FlixBusa, mladog europskog autobusnog operatera koji od 2013. godine pruža alternativan, udoban i zeleni način putovanja diljem Europe dostupan svačijem džepu, promijenili su se dosadašnji standardi prijevoza.

Zahvaljujući mrežnom planiranju i izvrsnom hi-tech pozadinskom sustavu, FlixBus nudi 350.000 autobusnih veza dnevno u 2.000 destinacija i 29 zemalja te predstavlja najveću europsku međunarodnu mrežu autobusnih linija. Osnovan u Njemačkoj, start-up od samih je početaka prigrlio iskustvo i kvalitetu regionalnih malih i srednjih poduzeća te s njima uspješno surađuje. S uredima u Berlinu, Münchenu, Parizu, Zagrebu, Milanu, Stockholmu, Amsterdamu, Aarhusu, Pragu, Budimpešti, Los Angelesu, Bukureštu, Madridu, Varšavi, Bruxellesu, New Yorku i Moskvi, FlixBus timovi bave se mrežnim planiranjem, korisničkom podrškom, kvalitetom, marketingom i prodajom, kao i procesom planiranja poslovnog i tehnološkog razvoja.

Inovacija, poduzetnički duh i snažan međunarodni brend u kombinaciji s iskustvom i kvalitetom tradicionalnog autobusnog poduzeća, čine snažnu mrežu autobusnih linija unutar Europe. Ovaj jedinstveni međunarodni poslovni model omogućio je zelenim FlixBusevima milijune putnika iz cijele Europe te stvorio tisuće novih radnih mjesta. Nakon trogodišnjeg uspješnog poslovanja u Hrvatskoj uz viziju zelene mobilnosti dostupne svima kako bi proputovali svijet, FlixBus se istaknuo kao vodeći prijevoznik. S Petrom Trojkom, senior PR Managerom FlixBusa u Hrvatskoj razgovarali smo o dosadašnjem poslovanju, prednostima putovanja s FlixBusom, ljetnoj ponudi i planovima za 2019. godinu. 

FlixBus je nedavno proslavio tri godina poslovanja u Hrvatskoj s 11 partnera i umreženosti s brojnim hrvatskim i europskim destinacijama. Kako ste zadovoljni s dosadašnjim ostvarenjima i partnerskim suradnjama?  

S obzirom na to da sam u FlixBusu od samih početaka, odnosno 3 i pol godine, mogu reći da znam svaku stepenicu u usponu i svaki korak prema ovome što je FlixBus u Hrvatskoj danas. Apsolutno je zadovoljstvo biti dio tima koji je zadužen za rast i razvoj ovog brenda. Kada se osvrnem na početke i pomislim kako smo krenuli od nule, zaista mogu reći da smo prevalili trnje i došli do ruža.  

Imali smo na raspolaganju jednu poslovnu ideju koju su osmislili trojica prijatelja iz Münchena te potrebne alate za razvoj. Međutim najveći izazov je bilo implementirati ideju na hrvatsko tržištezaokrenuti cijeli koncept putovanja autobusom, promijeniti navike putnika, a autobuse pretvoriti u pozitivnu emociju. 

Graditi brend zajedno s našim timom i partnerima neprocjenjivo je iskustvo za sve nas. Kroz ove tri godine smo razvijali jednu novu priču koja donosi dobre emocije, spaja ljude diljem Europe, a sve uz pomoć autobusnih partnera s kojima smo se susreli u zajedničkoj želji da se prilagodimo promjenama koje novo društvo donosi. 

Naši autobusni partneri koju su bili spremni prilagoditi se novim tehnologijama, spremni investirati i ponuditi putnicima nešto više od same vožnje od točke A do točke B, zaslužni su jednako za ovo gdje smo danas. Naša međusobna podrška i želja da zajedno rastemo i razvijamo se dokaz nam je da možemo unositi promjene na tržište, da ga možemo mijenjati i da možemo ponuditi nešto više, bolje, drugačije za naše putnike. 

Od prvih početaka kada smo pristupili potencijalnim partnerima i pojašnjavali model poslovanja stigli smo do momenta kada se potencijalni partneri obraćaju nama za suradnje. U početku su to bila 4 partnera, danas ih imamo 11 s time da su već neki novi u procesu ulaska u suradnju dok diljem naše regije koju vodimo iz zagrebačkog ureda imamo još 6 partnera, a neke tek u dolasku. Možemo reći da je naš poslovni model prihvaćen ne samo partnera, već i od putnika. 

Koje prednosti i glavne principe poslovanja FlixBusa bi istaknula pred drugim konkurentskim prijevoznicima? 

Ono što nas na prvi pogled razlikuje od drugih je definitivno standard i dosljednost brenda koja je vidljiva na cestama diljem Europe. Izvana prepoznatljivi zeleni, moderni, novi autobusi, iznutra svi benefiti za udobno i ugodno putovanje. Utičnice, više prostora između sjedala, funkcionalni toalet te besplatan internet možda više nisu toliko novitet u autobusima, ali svakako izdvajamo online platformu i mogućnosti za putnike prije samog putovanja, a onda i za vrijeme putovanja. 

Kada možete iz svog naslonjača putem besplatne aplikacije pretražiti kompletnu ponudu destinacija do kojih možete doći, kada možete odmah kupiti kartu, izabrati i kupiti određeno sjedalo ako vam je to želja primjerice uz stol ili s panoramskim pogledom na gornjem katu slično kao kod zrakoplovnih kompanija, odabrati dodatnu prtljagu ili mjesto za bicikl, tada zaista nemate potrebu dalje ni razmišljati o stajanju u redovima ili pokušati dokučiti kako najpovoljnije doći do neke omiljene destinacije. 

Kartu ne morate printati, jer sve vam je u vašem mobilnom telefonu, a jednom kada postanete korisnik FlixBusa, popusti, zahvale, pokloni i iznenađenja primjerice u obliku besplatnog pića, grickalica, popusti na druge prijevoze, izlete u destinaciji, ulaznice i slično, postaju nešto što FlixBus kontinuirano omogućuje. Aktivno smo prisutni na društvenim mrežama, organiziramo vlastite evente, kreiramo pozitivne priče zajedno s našim putnicima, nudimo im doživljaj putovanja i mogućnosti kako provoditi slobodno vrijeme u autobusu.

Osim što smo nedavno uveli mini knjižnice gdje su putnici mogli posuditi knjigu tijekom vožnje i uživati čitajući, uvodimo polako i tzv. Entertainment system u autobusima, odnosno putnici će pomoću tog sustava moći gledati filmove, čitati knjige online, igrati igrice, čitati časopise i drugo u trenutku kada se ulogiraju na Wi-Fi FlixBusa. Ono što je također korisno je GPS praćenje autobusa, tako putnik može u svakom trenutku vidjeti gdje mu je autobus, kada stiže na točku preuzimanja putnika ili na samo odredište. 

Osim već ponuđenog naši timovi analiziraju kretanja putnika i njihovih želja, njihovu dobnu strukturu, razloge putovanja. Kontinuirano tražimo njihovo mišljenje te stoga ponudu destinacija, poboljšanje ponuđene usluge i novosti kreiramo upravo prema njihovim potrebama. Putnik nam je u fokusu poslovanja i oko njega se razvija naš poslovni model. 

Iako se FlixBus ne ubraja u low cost prijevoznike, nudite inovativnu uslugu i povoljne cijene za brojne destinacija, a na raspolaganju su česti inozemni i domaći popusti. Kakva je ponuda u ljetnim mjesecima koji su pred nama? 

FlixBus ima dinamičan sustav cijena slično kao i kod zrakoplovnih kompanija što znači da cijene variraju ovisno o raspoloživosti kapaciteta, o raznim promocijama i drugim aktivnostima. Stoga uvijek preporučujemo aktivirati mobilnu aplikaciju jer upravo putem nje putnik redovito prima obavijesti o novim destinacijama, o promocijama, o popustima, raznim aktivnostima itd. Svakako preporučujemo i ranija planiranja putovanja. U tom slučaju će putnik naići na prilično dobre ponude koje će se zasigurno uklopiti u budžet.  

Putnik uvijek može razmisliti i o noćnoj vožnji. Time može primjerice uštedjeti na jednom noćenju u destinaciji. Autobusi su dovoljno udobni da možete mirno i sigurno spavati, a s jutarnjim suncem već pijete kavu primjerice negdje u Italiji ili na našem moru. Što se tiče ljetne sezone u Hrvatskoj, rado bih istaknula kako samo do Splita možete krenuti s nekim od 12 dnevnih polazaka.  Jednako tako možete i do ZadraŠibenika, Trogira, Makarske i drugih većih turističkih gradova. 

Želite li ipak mirnije ljetovanje, povezana su i manja mjesta diljem Dalmacije, poput Pirovca, Vodica, Tisna itd. Međutim tu je i velik broj inozemnih destinacija u 11 država do kojih možete direktno bez presjedanja u drugi FlixBus, a mreža i povezanost gradova je takva da s istom kartom vi možete produžiti i dalje s kraćim čekanjem u prosjeku od 1,5 h u određenom gradu za sljedeći FlixBus i tako doći i do najudaljenijih europskih gradova.

S obzirom da zaista ima velik broj destinacija na raspolaganju, možda je najbolje putnike uputiti odmah na aplikaciju ili na našu preglednu mrežu linija na kojoj su obilježene sve dostupne destinacije direktno. Želite li dalje od direktnih veza, jednostavno upišete grad do kojeg želite stići i saznat ćete sve informacije o presjedanju, čekanju, cijenama i druge korisne informacije. 

S dolaskom ljeta, započela je i festivalska sezona koju je FlixBus odlučio podržati odličnom ponudom uključujući prijevoz do Ultre Europe music festivala, EXIT festivala, Sziget festivala i brojnih drugih. Ispričaj nam par riječi o ovoj ponudi. 

Kao što sam već pokušala dočarati, mi u FlixBusu zaista nastojimo ponuditi nešto drugačije. U cilju nam je povezati naš brend s onim što naša “publika” voli. Preko ljeta to je zasigurno dobra i frekventna povezanost gradova, ali i povezanost s onim destinacijama u kojima nas tijekom ljeta čeka bezbroj aktivnosti upravo poput navedenih festivala. Vrlo se često pridružujemo brojnim eventima kao mobility partner zbog odlične povezanosti ne samo unutar Hrvatske već i s ostatkom Europe ili smo dio nagradnih igra s besplatnim putovanjima. Najčešće u suradnji s jednim online vodičem za festivale osiguravamo popuste na putovanja do festivalskih destinacija, dok na našim društvenim mrežama također možete primijetiti sve obavijesti vezane uz promocije u određene destinacije. Trenutno nije aktivan ni jedan festivalski popust, ali pratite nas i bit ćete obaviješteni na vrijeme. 

O zadovoljnim korisnicima FlixBusa govori i broj pratitelja na društvenim mrežama koji je na Facebooku prešao dva milijuna. Koje novosti možemo očekivati do kraja 2019 godine? 

Da, brojka je zaista impozantna, 2,2 milijuna trenutno vjernih putnika. Društvene mreže su nezaobilazne i preko njih nastojimo prenijeti naše priče i našu viziju zelenih autobusa. Ali isto tako izuzetno nam je važno prenositi priče i iskustva naših putnika. Predivne fotografije iz autobusa koje putnici zabilježe diljem Europe zaista su neprocjenjive. Emocije koje šalju iz autobusa, anegdote i poznanstva čini nas u pozadini svega vrlo ponosnima.

Imali smo tako i vjenčanje para koji se upoznao upravo u FlixBusu, a fotografiranje vjenčanja se upravo odigralo ispred i u FlixBusu, rođenje bebe u samom autobusu na putu iz Francuske prema Belgiji, iznenađenja davno izgubljenih prijatelja… Zaista društvene mreže čine čuda, a mi smo zahvalni da su naši putnici to i prepoznali.  

S obzirom na to da je ljeto, pojačana su i putovanja prema moru, ne samo iz Hrvatske već i iz cijele Europe, izuzetno smo fokusirani da sve ide prema planu. Potražnja je u ovim mjesecima ogromna, frekvencija polazaka prema nekim destinacijama je doslovno svakih 30 minuta i važno nam je da i u takvoj gužvi, naši putnici budu u potpunosti zadovoljni te da osjete kvalitetu i standard naših autobusa. Na jesen pak kreću novi izazovi te do kraja godine svakako očekujemo nove destinacije unutar Hrvatske, ali i međunarodne linije prema Srbiji, BiH te prema ostatku Europe.

Radimo na tome da cijela flota zelenih autobusa ima mogućnost kupovine određenog sjedala jer smo kroz pilot projekt primijetili da putnici zaista žele određeno sjedalo u autobusu, a sve napore ulažemo i u implementiranje gore spomenutog sustava zabave na autobusima koji su trenutno dostupni na nekim autobusima na engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku.

Dalje razvijamo i mogućnosti načina kupovine karata koje su moguće ne samo putem kreditnih i debitnih kartica, već i putem GooglePaya, PayPala, a velik dio naše zelene flote prilagođen je i putnicima osobama s invaliditetom. Ovo su neki od projekata na kojima intenzivno radimo, a sve u svrhu zadovoljstva svih putnika i onih koji će to tek postati.