VANS KOLEKCIJA U ČAST FRIDE KAHLO & NJEZINIH UMJETNIČKIH DJELA

Slike Fride Kahlo ostavili su veliki trag na umjetnosti, a osim umjetničkog pristupa, njezin lik i djelo prisutni su u dizajnu, modi i ostalim vizualnim medijima. Rad jedinstvene suvremene umjetnice bio je odraz njezina života, bolesti, turbulentnog braka sa slikarom Diegom Riverom i njegovih stavova o ženama. 

Meksička slikarica u svom kratkom životu prošla je put pun strasti i razočaranja, zbog čega je u svoje vrijeme bila kontroverzna žena, no za mnoge, primjer snage. U slikama se osim snažne osobnosti, krije Fridin život koji otkriva svijet osjećaja i primjer ustrajnosti, a danas se smatra autentičnom feminističkom ikonom i najvećom predstavnicom meksičke umjetnosti dvadesetog stoljeća.

Poznati američki brend Vans odlučio je odati počast meksičkoj umjetnici i aktivistici Fridi Kahlo, oživljavajući neke od njezinih kultnih umjetničkih djela. Ovo nije prvi put da Vans ima kolekciju inspiriranu umjetnošću. Prošle godine su imali kolekciju posvećenu Van Goghu koja je privukla veliku pažnju ljubitelja poznatog slikara.

‘The Vault by Vans x Frida Kahlo’ kolekcija puštena je u prodaju 29. lipnja u odabranim trgovinama diljem SAD-a. Tri dizajna tenisica predstavljaju slike poznate meksičke slikarice: The OG Slip-On LX sadrži Fridin “Self-Portrait with Necklace of Thorns and Hummingbird,” iz 1940. godine, dok je njezin autoportret “Las Dos Fridas” iz 1939. prikazan na OG Sk8-Hi LX – klasičnoj visokoj tenisici ove poznate marke.

Fridina posljednja poznata slika – “Viva la Vida, Watermelons” iz 1954. – pokriva G Authentic LX kolekciju zajedno s riječima “viva la vida” izvezene s jedne strane. Prema Vansovoj internetskoj stranici, kolekciju je odobrila korporacija Frida Kahlo. Marka još nije dala cijenu modela niti točan datum kada će kolekcija biti dostupna u svim trgovinama, ali znamo da će biti u jesen.

 

Foto: © Vans/ Facebook


Pročitaj još:

FRIDA KAHLO – MEKSIČKA SLIKARICA KOJA JE PROMIJENILA UMJETNOST 20. STOLJEĆA

NOVA VANS KOLEKCIJA INSPIRIRANA VAN GOGHOM