‘MALI LJUDI, VELIKI SNOVI’ – INSPIRATIVNE SLIKOVNICE ZA MALE SANJARE

‘Mali ljudi, veliki snovi‘ inspirativna je serija slikovnica za djecu od pet godina naviše, ali i za sve one starije koji vole ovakav tip štiva. Svaka slikovnica prati život poznate ličnosti, a samo neki od njih su Frida Kahlo, David Bowie, Coco Chanel, Stephen Hawking.

Autorica ove serije je Španjolka rođena u Barceloni, Maria Isabel Sanchez Vegara te je diljem svijeta stekla slavu upravo zahvaljujući ovim slikovnicama s prekrasnim ilustracijama, a kod nas ih je odlučila prevesti i hrvatskoj javnosti predstaviti Školska knjiga. 

Bit cijele ove priče jest djeci prenijeti poruku da se najveći snovi ostvaruju ako dovoljno ustrajno vjerujemo u njih jer sve ove osobe iz slikovnica jednom su također bile djeca, nepoznata djeca koju nitko nije poznavao te su imale samo snove. Ovi snovi doveli su ih do toga da ih društvo prizna i postanu velikani.  

USUDITE SE SANJATI 

Prva slikovnica tiskana je 2014. godine pod originalnim nazivomLittle People, Big Dreams, a od tada se njihov broj stalno povećava jer je inspirativnih osoba doista ima mnogo, a još više onih koji su zainteresirani za ovako lijepe, pozitivne priče.  

Autorica je otkrila kako je sve počelo: ‘Ideju sam dobila kad su se trebale roditi moje nećakinje blizanke, Alba i Claudia. Malo prije njihovog dolaska otkrila sam mnogo odličnih dječjih knjiga za Ernesta, svog najstarijeg nećaka. Bile se prepune hrabrih i entuzijastičnih dječaka koji su spremni osvojiti svijet.

No, bilo je mnogo teže pronaći knjigu kao poklon u kojoj su ženski heroji pa sam pomislila da bih to mogla promijeniti. Željela sam prikazati prave žene iz povijesti koje su imale snagu, hrabrost i odlučnost da će im se snovi ostvariti. Mnoge žene su mi odmah pale na pamet – Coco Chanel, Frida Kahlo, Amelia Earhart‘. 

‘Mali ljudi, veliki snovi’ posvećene su svim sanjarima. Kad ste se vi zadnji puta usudili sanjati?