ZAŠTO JE VAŽNO UVRSTITI GROŽĐE U SVOJU PREHRANU?

Grožđe ima nutritivne tvari koje ih čine savršenim za uključivanje u zdravu prehranu. U cijelom svijetu pronalazimo nekoliko tisuća ukusnih sorti grožđa, a prednosti njegove konzumacije su neograničene. Iskoristite tu informaciju i uživajte ovo ljeto u čarima ukusnog voća.

SASTAV GROŽĐA

Grožđe se sastoji od 80 posto vode, što znači da su idealna hrana za hidrataciju tijela. Osim toga sadrže malo kalorija, oko 66,9 kcal u 100 grama. Treba napomenuti da između 13 i 24 posto njegovog sadržaja (ovisno o sorti koja se uzima u obzir), sadrži fruktozu (voćni šećer). Ne odričite se grožđa jer ima određeni postotak šećera, budući da ovo voće sadrži niz prednosti za zdravlje od antioksidansa, vitamina i minerale kao što su željezo, kalij, kalcij, magnezij, natrij i fosfor.

PREDNOSTI KONZUMACIJE GROŽĐA

Potrošnja grožđa pokriva 11 posto dnevne potrebe za željezom, što pomaže stvaranju hemoglobina i jakih mišića. Stoga je idealno za ljude koji pate od anemije.

Ako odaberete grožđe za vaš obrok ili desert, svakodnevno ćete dodavati devet posto magnezija koji vam je potreban. Konzumacija hrane s magnezijem pomaže vam da se napunite energijom i poboljšati zdravlje vida. Uz grožđe dobivate i četiri posto vitamina B1 ili tiamina.

Grožđe je voće bogato vlaknima, konkretno pektinom koji ima laksativna svojstva za regulaciju vašeg crijevnog tranzita. Pektin je također sjajan saveznik u borbi protiv lošeg kolesterola. Jedna od njegovih komponenti je resveratrol, koji ima protuupalna svojstva i smanjuje šansu za povećanjem kolesterola. Također inhibira agregaciju trombocita u krvi, sprječavajući stvaranje ugrušaka koji pokreću srčani i moždani infarkt.

Sjemenke grožđa su blagodat za kožu, zahvaljujući aktivnom tvari zvanom polifenol. Ovo je moćan neutralizator slobodnih radikala, pa pomaže u sprečavanju starenja kože. Osim toga, njegova enzimska moć suprotstavlja se propadanju vlakana kolagena i elastina. Također je sjajno ljekovito sredstvo i sjajan zaštitnik od vanjskih agresija uzrokovanih suncem i zagađenjem.

Grožđe je odličan dodatak prehrani koji treba uzeti u obzir. Posebno je zanimljivo ljudima kojima je potrebna dodatna doza energije, zahvaljujući skupu tvari koje imaju. Iako se ne morate bojati jesti grožđe, osobe s dijabetesom moraju ograničiti ili kontrolirati svoju konzumaciju. Razlog je količina šećera koje imaju i mogućnost naglog povećavanja razine glukoze u krvi.

Prati nas na ➡ Instagramu

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

BRZ I LAGAN LJETNI OBROK – ANTIOKSIDANS SALATA