GROŽĐE – BOBICE ZA ZDRAV ORGANIZAM

‘Vijala se bijela loza vinova…’ stihovi su pjesme iz središnjeg dijela Hrvatske, a zapravo i nema mjesta na kojem nema vinove loze te samim time i grožđa. Naime, ono odlično uspijeva i na kamenitom i nepristupačnom tlu uz more, ali i na bogatoj zemlji crnici na kontinentu. Zanimljiv je podatak kako postoji oko 8.000 vrsta grožđa na svijetu, smatra se da se počelo uzgajati prije 9.000 godina u Maloj Aziji, dok su prvi pouzdani podaci o uzgoju vinove loze stari 6.000 godina i dolaze s područja Egipta.

Grožđe najčešće dijelimo na bijelo i crno, bobice mogu biti izrazito krupne ili sitne, ovisno od sorte, a isto tako ovisi i okus koji varira od izrazito slatkog pa sve do oporog i kiselog. U grožđu ćete pronaći odličan izvor vitamina C te vitamina B skupine osim B12 koji su iznimno bitni za živčani sustav te izmjenu ugljikohidrata i važan je izvor kalija, magnezija, kalcija, željeza, cinka, bakra.

POLIFENOLI ZA SRCE

No, ono po čemu je grožđe najpoznatije zapravo su polifenoli, to su zapravo antioksidansi koji štite srce i krvne žile te su posebno učinkoviti kao zaštita od prijevremenog starenja i propadanja organizma. Kada se grožđe redovito konzumira, smanjuje se nakupljanje kolesterola, bolji je protok krvi kroz krvne žile, srce bolje radi te se smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Crno grožđe se preporučuje onima koji su bili na operaciji jer je puno bakra i željeza ključnih za stvaranje crvenih krvnih stanica te sintezu hemoglobina.

PRIPREMA GROŽDA

Grožđe je najbolje kada se konzumira svježe. Ako imate nekoliko vrsta, odlično će pristajati vašoj salati i po okusu i po estetici. Iako nam sjemenke često smetaju, zapravo su riznica antioksidanata. I list vinove loze je odličan za spravljanje zdravih čajeva. Primjerice, mnoge tinejdžere muče crvene bubuljice – žlicu usitnjenog i suhog lišća kuhati 10 minuta u 2,5 decilitra vode. Ohladiti, procijediti, piti svakodnevno tri puta dnevno mjesec dana.

ZNATE LI…

…planinari obožavaju suho grožđe (grožđice) jer kod velikih fizičkih napora brzo nadoknađuju energiju.

 

Foto: © Pexels