POČINJE 10. GREEN FEST – BUDUĆNOST JE NA ZEMLJI

Deseto jubilarno izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture Green fest donosi veliki broj filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim filmskim festivalima, panel diskusije i predavanja stručnjaka iz Srbije i svijeta, izložbe i inovacije, BAZAR BEZ OTPADA – na kojem će se predstaviti domaći “zeleni” poduzetnici”, kao i 44 filma u kategoriji kratkog i srednjeg metra iz cijelog svijeta. Festival će biti održan od 15. do 18. listopada u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Promeni igru! Budućnost je na Zemlji!”.

Festival će svečano biti otvoren, u utorak 15. listopada, u 20 sati, dugometražnim filmom “Veliki zeleni zid”, koji je imao svjetsku premijeru na nedavno završenom Venecijanskom filmskom festivalu, u izvršnoj produkciji Fernanda Meirelles (redatelj filma Grad boga). Glavni fokus filma je na akciji 11 afričkih nacija koji žele zasaditi pojas od 8000 kilometara vegetacije u Sahelu – oblasti ispod pustinje Sahara. Priča se odvija kroz oči jedne od najvećih afričkih glazbenih zvijezda i aktivistkinje Inne Modje i isprepletana je razgovorima i glazbom koju stvara sa glazbenicima iz afričkih zemalja na putu zelenog pojasa.

 

Prije toga, 15. listopada, u 19 sati bit će svečano otvorena izložba i dodjeljene nagrade pobjednicima foto natječaja “Priroda u pozitivu”.

Film  “Genesis 2.0” bit će prikazan, u srijedu, 16. listopada u 18 sati. Nositelj nominacije za nagradu Oscar, redatelj Christian Frei, donosi priču koja bi lako mogla biti svrstana u kategoriju znanstvene fantastike, da nije istinita. U svijetu još uvijek postoje lovci na mamute, kao i znanstvenici koji žele oživjeti ovu nestalu vrstu, što je samo početak u oživljavanju i drugih davno nestalih vrsta, stvarajući atmosferu kultnog „Jurskog parka“. Film je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sundance festivalu, kao i veliki broj drugih nagrada.

 

Nakon toga, slijedi film “Wasted” Priča o bacanju hrane (u 20 sati). Izvršni producent, i protagonist koji nas vodi kroz priču, je jedan od najpoznatijih kuhara na planeti – Anthony Bourdain, čiji je ovo posljednji film. U suradnji sa kolegama, najboljim svjetskim kuharima, zajedno nam pokazuju kako hrana, koju smatramo otpadom, može se transformirati u nevjerojatna jela.

 

Zbog izuzetnog interesa publike, u četvrtak, 17. listopada od 18 sati na programu je film koji je premijerno prikazan prošle godine – „Zelena laž“. Film prati korporacije koje besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate, dok vješto skrivaju istinu o nedjelima koja čine zarad profita.  Redatelj Werner Boote, vas vodi u svijet korporativnih obmana, lažnih certifikata, uništavanja prirode i života ljudi, u cilju daljeg umnožavanja kapitala. Nakon smrti posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga – Sudana, dolazi priča o potpunom nestanku jedne podvrste – film “Rino dolari”, koji počinje u 20 sati. Snimanje ovog istraživačkog filma je trajalo više od 2 godine, tijekom kojih je ekipa filma pratila cjelokupan lanac trgovine od unajmljenih ubojica nosoroga, preko rendžera koji ih štite, pa sve do krajnjih kupaca i prodavača.

 

Posljednjeg dana festivala, posjetitelji će moći pogledati film “Kako pojesti Uskršnji otok”, ispričan kao priča redatelja svom novorođenom sinu o povijesti svog naroda koji je sagradio preko 900 skulptura glava, izazovima koje otok ima zbog brzog ekonomskog rasta, ali i borbi za očuvanje svoje kulture i životne sredine. Ovaj film je, gotovo recept, za napredak u kompleksnoj borbi za balansiranje rasta i održivosti sa kojom se suočavaju lokalne zajednice širom svijeta.

Festival će biti zatvoren dodjelom nagrada festivala i novim filmom u produkciji Leonarda Di Caprija “More sjena”, u petak, 18. listopada u 20 sati. Film nas vodi u svijet organiziranog kriminala, kartela i ilegalne zarade na izlovljavanju rijetke vrste ribe – totoabe, koja se mjeri u milijunima. Zahvaljujući izvrsnoj atmosferi filma, scenariju, režiji i glazbi ne čudi činjenica da je film osvojio prestižnu nagradu publike svjetski poznatog Sundance festivala, kao i veliki broj drugih nagrada.

 

Svakog dana festivala, u 12 sati, na programu je film “2040” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festivalu “Berlinale“. Ovo je priča o nadi, koja promatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može preokrenuti globalno zagrijavanje i kroz taj proces unaprijediti živote svih živih bića. Film je pozitivna vizija o tome “kako može biti”, umjesto distopijske budućnosti koja nam se često predstavlja.

Svi posjetitielji koji žele pogledati što veći broj filmova, tu je i program kratkog i srednjeg metra u okviru kojega će biti prikazana 44 filma u kategorijama kratkog, animiranog, studenskog, filma o prirodi i filmova iz regije jugoistočne Europe.

Obrazovni program festivala donosi predavanja i panel-diskusije koje će zainteresirati vašu maštu. U suradnji sa Original magazinom i Fondacijom Novak Đoković razgovarat će se na temu hrane budućnosti i utjecaja proizvodnje hrane na klimatske promjene i životnu sredinu. Sa StartIT centrom otkrivaju se zelene start-up kompanije iz Srbije, uči se i priča o klimatskim promjenama sa portalom “Klima101”, cirkularnoj ekonomiji i načinima kako pojedinci mjenjaju postojeću ekonomsku sliku sa “Koalicijom 27”, o održivim idejama za zaustavljanje globalnog zagrijavanja sa inicijativom “Nauka kroz priče“, kao i temama o kojima se manje priča, kao što su zelene javne nabavke, ali i o ulozi filma kao sredstva za podizanje svjesti i obrazovanje.

U izložbenom programu će biti predstavljene foto-izložbe, info-grafici i interaktivni modeli koji približavaju temu obnovljive energije, eksponat električnog bicikla – pobjednički rad studenata ETF-a na međunarodnom natjecanju, izložba haljina od recikliranih materijala, čistač zraka zasnovan na algama, kao i socijalna poduzeća koja posluju u području  životne sredine. Pored toga, dva dana festivala, 16. i 17. listopada će biti posvećeni i održavanju BAZARA BEZ OTPADA.

Ulaz na sve programe je besplatan, osim za filmove koji će biti prikazani u Velikoj dvorani. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Ticket Vision u sklopu Doma omladine Beograda po cijeni od 200 za pojedinačne i 150 dinara za grupne posjete.

Green Fest se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.


Pročitaj još:

KAKO NA JEDNOSTAVAN NAČIN BRINUTI O OKOLIŠU?

BOJANA BOGOJEVIĆ: ‘LJUDI SVIH GENERACIJA ŽELJNI SU ZNANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA’

KAKO ISKORISTITI #PlasticFreeJuly ZA DUGOROČNU PROMJENU ŽIVOTNIH NAVIKA?