ZNATE LI ŠTO JE MOVEMBER POKRET?

Movember je pokret koji se počeo 2003. godine i trenutno je u na samom vrhuncu u svim dijelovima svijeta. Glavni razlog je puštanje brkova tijekom studenog s namjerom da se podignu svijest o raku prostate, raku testisa i muškoj depresiji.

Movember pokret započeo je s malom skupinom mladih koji su počeli puštati brkove i prikupljati novac za podizanje svijesti u društvu, a godinu dana kasnije, 2004. godine, registriran je kao Movember Foundation. Danas je postao globalni događaj, a 2012. godine u časopisu Global Journal, Movember se uvrstio kao jedna od 100 najznačajnijih nevladinih organizacija u svijetu.

Kroz mjesec studeni tisuće muškaraca dijele fotografije brkova na društvenim mrežama koristeći hashtag #Movember. Ako još niste postali dio pokreta #Movember, slijedite sljedeća pravila:

• Zadnje brijanje je prvog studenog

• Krenite puštati brkove u stilu koji više volite

• Podijelite svoje fotografije na društvenim mrežama pomoću hashtaga #Movember

• Posjetite službenu web stranicu Movember i pridonesite svojim donacijama ili sudjelujte kao volonter i dijelite informacije kako biste podigli svijest o važnim zdravstvenim temama

• Prvog prosinca možete se ponovno obrijati

Osim što muškarci puštaju brkove, ovim činom daju do znanja da trebaju redovito odlaziti na liječničke preglede kod urologa, kako bi na vrijeme otkrili moguće bolesti. Također tijekom ovog mjeseca prikuplja se novac za liječenje i istraživanje. Ovaj pokret promiče ideju da se u mjesec dana uštedi novac koji se koristi u brijačnicama i na drugim materijalima za brijanje, te se tako sakuplja novac za muškaraca s karcinomom testisa i prostate.

Kako bi se u studenom muškarci više posvetili zdravlju, pobrinula se Poliklinika Salzer koja svake godine sudjeluje u akciji. Naime, tijekom studenog PSA tumorski marker za rano otkrivanje karcinoma prostate možete obaviti po promotivnoj cijeni. Do kraja mjeseca je cijena 100 kuna, a svi muškarci stariji od 40 godina moraju ga kontrolirati barem jednom godišnje. Pobrinite se da studeni ne bude samo mjesec simboličnog puštanja brkova, nego početak brige o vašem zdravlju.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku


Pročitaj još:

KAKO JAJA UTJEČU NA KARDIOVASKULARNI SUSTAV?

JOGA – MOĆAN SAVEZNIK U BORBI PROTIV STRESA

BRAZILSKI ORAH – NUTRITIVNA NAMIRNICA KOJA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE ŠTITNJAČE