MOVEMBER: PUSTITE BRKOVE & PODIGNITE SVIJEST O MUŠKOM ZDRAVLJU UZ POLIKLINIKU SALZER

Movember je godišnja kampanja u kojoj muškarci iz cijelog svijeta puštaju brkove kako bi pomogli u podizanju svijesti o zdravlju muškaraca. Globalna inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o brojnim zdravstvenim problemima muškaraca, uključujući rak prostate i testisa, kao i loše mentalno zdravlje i tjelesnu neaktivnost. Od muževa do sinova, braće i prijatelja, Movember je sjajna prilika da pomognemo muškarcima u našem životu da se pobrinu za svoje zdravlje.

MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA 

Osnovana 2003. godine, Movember Foundation pokrenula je Movember kao inicijativu za otvaranje šireg dijaloga o zdravstvenim problemima muškaraca. Kad je zdravlje u pitanju, većina muškaraca o tome ne razgovara, ignorira simptome i promjene u tijelu, te nažalost, umire prerano.

Podizanjem svijesti o uobičajenim zdravstvenim problemima muškaraca i prikupljanjem novca za vodeće dobrotvorne organizacije, zaklada Movember nada se da će pomoći razbiti stigme i potaknuti muškarce da svoje zdravlje shvate ozbiljno. Do 2030. godine Movember Foundation želi smanjiti broj muškaraca koji prerano umiru za 25 posto.

Muškarci koji puštaju brkove tijekom studenog pomažu u promicanju razgovora o zdravstvenim problemima s kojima se susreću. Kampanja je usredotočena na nekoliko ključnih područja:

Rak prostate i testisa – Kampanja prikuplja sredstva za usluge koje doprinose istraživanju i liječenju raka, kao i poboljšanju života onih koji s tim žive.

Tjelesna neaktivnost – Fizička neaktivnost uzima veliki danak našem zdravlju. Kampanja potiče muškarce da više vježbaju i promovira projekte koji potiču muškarce na tjelesnu aktivnost.

Loše mentalno zdravlje – Cilj kampanje je smanjiti stigmu povezanu s mentalnim problemima muškaraca, tako da se muškarci osjećaju sigurni u razgovoru o svojim iskustvima i traženje pomoći kada je to potrebno.

Muškarci često zanemaruju simptome kad se osjećaju loše ili se pokušavaju nositi sami s problemom kad im je potrebna pomoć. Statistički podaci idu u prilog tome: prosječno očekivano trajanje života muškaraca gotovo je četiri godine manje od žena.

Imaju 14 posto veći rizik od razvoja raka od žena, a 37 posto veći rizik da od njega umru. Rak prostate i testisa dva su najčešća karcinoma kod muškaraca. Movember je izvrsna šansa da neke od zdravstvenih problema muškaraca stavimo u fokus i potaknemo ih da stave zdravlje na prvo mjesto.

movember

PSA – TUMORSKI MARKER ZA OTKRIVANJE RAKA PROSTATE

Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje bolesti što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja. Rak prostate jedna je od najčešćih karcinoma kod muškaraca, a nakon 40. godine života muškarcima se preporučuje specijalistički pregled urologa jednom godišnje i laboratorijska kontrola vrijednosti PSA.

PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate, a njegove vrijednosti su značajno povećane kod muškaraca s rakom prostate ili drugih bolesti prostate.

Poliklinika Salzer već 10 godina brine o Vašem zdravlju, pa je tako i ovog mjeseca napravila akciju, a vrijednosti PSA možete provjerite po promotivnoj cijeni od 90 kn.

 

POLIKLINIKA SALZER DARUJE 3 PSA POKLON BONA

Za naše čitatelje, Poliklinika Salzer je pripremila 3 besplatna PSA poklon bona uz kreativni natječaj u kojem ćete svojim doprinosom, potaknuti i ostale muškarce da se odazovu na pregled. Pretragu možete napraviti u Poliklinici Salzer u Zagrebu (Zvonimirova 26/1) i Velikoj Gorici (Trg kralja Petra Krešimira IV 7).

Slikajte se s brkovima ili ih nacrtajte i objavite svoju sliku na IG storyu. Označite Polikliniku Salzer (@poliklinikasalzer) i BTW Magazine (@btw_mag). Dobitnike ćemo objaviti 26.11.2020. Više detalja o darivanju pročitajte ovdje.

 

Foto: © Poliklinika Salzer/Unsplash