ADVENT U EUROPI: OVO SU DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI

Što početak prosinca znači ljubiteljima putovanja? Pakiranje kovčega i istraživanje novih gradova koji u ovo blagdansko vrijeme izgledaju posebno čarobno. Miris kuhanog vina, slastica iz cijelog svijeta, božićni ukrasi, glazba i blagdanska atmosfera, šire se na trgovima i ulicama brojnih europskih gradova. Koje odabrati ove godine? U potrazi za adventskim destinacijama, pronašli smo zanimljiva putovanja u organizaciji turističke agencije Best Travel. Cijene se kreću od 110 kuna za jednodnevne do 1490 kuna za putovanja od četiri dana, pa svatko može odabrati nešto za sebe. Evo što smo izdvojili iz bogate blagdanske ponude.

PADOVA i VENECIJA

Za Padovu kažu da je jedan od najljepših gradova u Italiji. Nalazi se u regiji Veneto, udaljen svega 40-tak kilometara od Venecije. Ovaj antički grad bogate povijesti u blagdansko vrijeme odiše posebnim šarmom. Poželite li adventsko putovanje spojiti sa sajmom antikviteta koji se održava u Padovi, rezervirajte nedjelju 15.12. za polazak. Zbog blizine Venecije, možete spojiti putovanje i posjetiti oba grada u terminu od 14.-15.12. 

VERONA I POSJET BOŽIĆNOM SELU U BUSSOLENGU

Verona je destinacija koju morate posjetiti barem jednom u životu. Grad zaljubljenih nalazi se u neposrednoj blizini Bussolenga u kojem se nalazi najveće božićno selo u Italiji za čiji ulazak morate odvojiti samo 2, 5 eura. Kombinacija svjetla, ukrasa, Djed Božićnjak i jaslice u prirodnoj veličini te čudo mirisa i božićnih pjesama pružaju jedinstven doživljaj i garantiraju maksimalno uživanje u ambijentu.

Kroz više tematskih soba imate mogućnost da zajedno sa vašom djecom zavirite u svijet patuljaka, glazbenih kutija, jaslica i božićnih ukrasa ili da jednostavno pošaljete poštu Djedu Božićnjaku u začaranoj šumi gdje čak i stabla pričaju svoju priču i otkrivaju tajne čarobne šume. Jednodnevno putovanje rezervirajte za 14.12, a ako želite organizirati obiteljsko putovanje s posjetom Gardalandu, Veroni i Božićnom selu, možete birati između dva termina 14-15.12. i 21.-22.12. 

SALZBURG

Salzburg je rodni grad Wolfganga Amadeusa Mozarta u kojem osim najpoznatijeg suvenira Mozart kugla, u vrijeme Adventa možete uživati u brojnih slasticama i blagdanskim napitcima. Brojni štandovi u ponudi imaju kuhano vino, punč, originalne Mirabell kuglice (preteče današnje poznate Mozart kugle). Kako izumitelj kuglica od marcipana, pistacija i čokolade nije patentirao izum njegove kuglice se zovu Mirabell i ručno su rađene. Još uvijek se proizvode u obrtu obitelji Furst. Termini putovanja su  14.12., 21.12.

SAN MARINO I NAJVEĆE BOŽIĆNO DRVCE

Od 20. do 22.12. imate priliku iskusiti pravu božićnu bajku. Jeste li znali da se u malom mjestu Gubbio nalazi najveće božićno drvce na svijetu? Da bi ga vidjeli ne morate prelaziti ocean, dovoljno je otputovati u Italiju i uživati u predivnoj blagdanskoj atmosferi. Na obroncima brda Ingino, koji gleda na gradić Gubbio domaćini su napravili najveće božićno drvce na svijetu koje je kao takvo ušlo u Gunnisonu knjigu rekorda.

Čarolija u Gubbiju počinje paljenjem više od 300 svjetlosnih postaja različitih boja povezanih s gotovo 10 kilometara kablova. Veliko je kao tri nogometna igrališta. “Raste” iz zidina grada, a završava zvijezdom na vrhu, koja je zapravo crkva sveca zaštitnika mjesta, sv Ubalda. Budite i vi dio čarobne atmosfere i trenutka kada nad Gubbio zasja Albero di Natale. Na ovom putovanju imate prilike posjetiti Ferraru, Perugiu, Gubbio i San Marino -adventsko putovanje koje sigurno nećete zaboraviti.

 

BUDIMPEŠTA

Glavni grad Mađarske u kojem živi oko 1,7 milijuna ljudi, mnogi smatraju jednim od najljepših gradova na svijetu. Budimpešta živi 356 dana u godini, a u vrijeme blagdana njezina elegancija poprima poseban blagdanski šarm. Ako još niste posjetili grad na rijeci Dunav, ovaj mjesec je prava prilika za to. Prošećite do budimske utvrde, Pešćanske strane i spustite se do poznate Vaci ulice. Nezaobilazna stanica je i poznata slastičarnica Gerbeaud. Možete birati između jednodnevnog putovanja 14.12. i 21.12. ili tri dana uživanja u terminu 13. do 15.12.

AUSTRIJSKA JEZERA

Austrija je dobro poznata po predivnim jezerima i pogledom na planine od kojih zastaje dah. Priliku za takvim nezaboravnim iskustvom imate 14.12. i 21.12. na Adventu na Austrijskim jezerima. Posjetite jezera Hallstatt u istoimenom gradu, jezero Wolfgangsee, gradić St. Gilden i uživajte u šetnji uz ribarske kućice, štandove adventskog sajma na predivnim austrijskim trgovima.

TOSKANA

Čarobna Toskana je poželjna destinacija u svako doba godine. Regija u samom središtu Italije, ispričana je kroz brojne poznate knjige i filmove, a ovaj advent imate priliku provesti četiri predivna dana u Toskani. Posjetite Bolognu, Firencu, Sienu, Pisu, Lucu i San Gimignanu. Termin putovanja je od 19. do 22.12. a putuje se iz Zagreba.

MILANO I IZLOŽBA LEONARDO DA VINCI

Ako vam je prva asocijacija na Milano prijestolnica mode, nemojte zaboraviti kako ovaj grad nudi puno više od toga. Povijesne građevine, impresivna arhitektura, brojne umjetničke galerije i nezaboravna, sjajna talijanska gastronomija.  Tijekom putovanja možete posjetiti jedinstvenu, interaktivnu izložbu Leonardo 3 koja prikazuje svijet genijalnog uma. Izložba je postavljena u spomen na 500 godina smrti slavnog genija Leonarda da Vincija, koja se slavi na području cijele Italije. Termin putovanja je 14. do 15.12.

BEČ I BRATISLAVA

Do kraja godine nas dijeli svega nekoliko tjedana, zašto ne iskoristiti ovu godinu za putovanja na mjesta koja ste oduvijek htjeli vidjeti? Ako ste oduvijek htjeli posjetiti Advent u čarobnom Beču, našli smo odličnu ponudu za ovaj mjesec. Termini za jednodnevno putovanje su 14.12. i 21.12.  Putovanje možete produžiti i uz Beč krenuti na istraživanje Bratislave. Europska prijestolnica na obalama Dunava, oduševit će vas svojom toplinom i odličnom blagdanskom ponudom. Beč i Bratislavu možete posjetiti u terminima 14. do 15.12. i 21. do 22.12. 

GRAZ I TVORNICA ČOKOLADE

Sinonim za blagdane je svakako čokolada koja je poželjna u svim oblicima. Jeste li razmišljali kako bi bilo posjetiti pravu tvornicu čokolade, naučiti sve o izradu, gledati dokumentarni film, uživati u degustaciji i provesti nezaboravan dan u okruženju čokoljubaca iz cijelog svijeta? Putovanje u Graz i tvornicu Zotter najslađi je odabir za ove blagdane. Uz posjetu tvornici čokolade, možete uživati u predivnom Grazu i kupiti poklone za svoje najdraže. Termini putovanja su 14. i 21.12. , dok je 23.12. osmišljen kao Advent za unuke, bake i djedove.

LJUBLJANA I SHOPPPING

Ako još niste kupili božićne poklone, ovo putovanje je sjajna prilika da uživate u Adventu u susjednoj Sloveniji i uživate u shoppingu BTC City centra u Ljubljani. Nakon shoppinga imate prilike uživate u obilasku ljubljanskih trgova i uživati u tradicionalnih jelima kao što je potica – slastica punjena orasima ili makom. Termini putovanja su 15.12. i 21.12. Ako Ljubljanu želite povezati s odlaskom na jezero Bled, biser slovenskih Alpi možete izabrati nekoliko između nekoliko termina i uživati u pravom zimskom okruženju u srcu Slovenije. Ponuđeni datumi putovanja su 14.12., 15.12., 21.12., i 22.12. 

ŽIVE JASLICE U POSTOJNSKOJ JAMI I LJUBLJANA

Ljubljanu možete posjetiti i drugačije aranžmanu, uz posjetu  Postojnskoj jami koja u vrijeme Adventa postaje jedna posebna pozornica sa svjetlosnim i zvučnim efektima te živim jaslicama. Dvorane i hodnici pretvaraju se u koncertne pozornice pa sa svih strana možete čuti pjevače i druge muzičare. Jama se obilazi vlakom i pješice, a obuhvaća kompleks podzemnih tunela, galerija i dvorana dug čak 24 kilometra. Nakon ovog posebnog doživljaja, kreće se prema Ljubljani gdje vas čeka jednako čaroban,blagdanski ugođaj. Termini putovanja su 26.12. i 28.12. 

 

Kompletnu ponudu adventskih putovanja i sve informacje možete pogledati na službenoj stranici putničke agencije Best Travel ili ih posjetiti na adresi Ilica 49 (galerija Obrtničke komore) u Zagrebu.  Novosti možete pratiti putem društvenih mreža Facebooka i Instagrama.

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

VELEGRAD U KOJEM SE SUSREĆU ISTOK I ZAPAD

ZAVIRITE U PRVI HOTEL U ŠPANJOLSKOJ SAMO ZA ŽENE

POSJETITE MILANO- GRAD KOJI ODIŠE LJEPOTOM I MOĆI