ANDY WARHOL SE VRAĆA U TATE MODERN S VELIKOM ‘POP-ART’ RETROSPEKTIVOM

andy warhol

Nakon više od 20 godina, Andy Warhol se vraća u Tate Modern s novom i velikom pop-art retrospektivom. Osim poznatih slika Campbell limenki juha, portreta Marlyn Monroe ili viđenja fenomena Coca-Cole, u Velikoj Britaniji će biti nikad prikazana djela jednog od najvećih američkih umjetnika i predstavnika pop- arta. Andy Warhol rođen je 1927. godine u Pittsburgu kao Andrew Warhola, sin roditelja radničke klase s područja današnje Slovačke. Nakon završetka srednje škole i studija, 1949. se seli u New York, gdje počinje raditi kao komercijalni ilustrator.

Njegova sposobnost da transformira slike američke kulture ubrzo se materijalizirala u pop artu. U ovom je razdoblju stvorio neka od svojih ključnih djela poput Marilyn Diptych 1962, Elvis I i II 1963/1964 i Race Riot 1964, koja se mogu vidjeti i na izložbi, kao i naknadna djela posvećena medijima i televiziji. Nakon te faze vratio se slikarstvu velikih razmjera i kao rezultat toga nastala su djela poput Dame i gospodo o transrodnim ljudima u New Yorku 1975. godine.

Foto: © Wikipedia/ Andy Warhol by Jack Mitchell (created: between 1966 and 1977)

Izložba Andya Warhola u Tate Modernu otvara se 12. ožujka 2020. Do 06. rujna možete vidjeti ukupno 25 djela iz njegove serije Ladies and Gentlemen, s portretima crnih i latino drag queens i transrodnih žena, koji su svjetlo dana ugledali prvi put nakon 30 godina. Također možete eksperimentirati u prostorijama ‘Silver Clouds’ i ‘Exploding Plastic Inavitable’, posvećenima psihodeliji.

Izložbu će pratiti potpuno ilustrirani katalog koji uključuje intervju s Factory Bob Bobcelcello, viziju umjetnice Martine Syms i novi tekst londonske spisateljice Olivije Laing; kao i opsežni program javnih razgovora i projekcija filmova. Za one koji žele ponijeti suvenir kući, trgovina Tate Modern je obavezna lokacija. U galerijama ‘The Eyal Ofer’ Tate Moderna možete naučiti puno više o pop ikoni koja je transformirala društvenu scenu u New Yorku, kontrakulturu i  na kraju promijenila modernu umjetnost.

Foto: © James Kavallines, New York World-Telegram and the Sun staff photographer [Public domain]

Warholova posljednja djela iz 80-ih, koja se također mogu vidjeti na izložbi, povezana su s umjetnikovom prijevremenom smrću, kao i epidemijom HIV-a koja je na kraju utjecala na život njegovog najbližeg kruga. Njegova zadnja izložba u Hrvatskoj ‘Enter into my life’ bila je prikazana 2018. godine, a za sve ljubitelje pop-art umjetnosti, izložba u Tate Modernu idealna je prilika za ponovni susret.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku


Pročitaj još:

BROCK ELBANK: PUT OKO SVIJETA KROZ LJEPOTU PJEGICA

ŠETNJA ULICAMA LONDONA KROZ FOTOGRAFIJE ALEXA BARTSCHA

‘LOST IN THE CITY’ – FILM O ŽIVOTU BESKUĆNIKA NA ULICAMA BERLINA