SOLOGAMIJA – TREND KOJI SE PROŠIRIO DILJEM SVIJETA

Život u partnerskim odnosima, bili oni poligamni ili monogamni, nekim ljudima ne stvaraju dovoljno zadovoljstva.  Trend koji nudi alternativu odnosima koji vas ne ispunjavaju nastao je 90-tih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Sologamija je čin sklapanja “braka” kojim pokazujete ljubav i poštovanje sami prema sebi. Prva ceremonija sologamije održana je u prosincu 1993. godine, kada je zabilježena prva udaja “sa sobom” 40-godišnje Amerikanke Linde Baker.

Zavjete koje je “sologamna” mladenka pripremila pred nekoliko djeveruša, članovima obitelji i prijateljima bili su proslava njenog života i obilježavanje ulaska u četvrto desetljeće života. Smatrala je kako ovakva vrsta proslave najbolje dočarava ono što osjeća, te je svoju odluku provela u djelo. Ubrzo se sologamija proširila diljem svijeta, a danas postoje čak i putničke agencije putem kojih možete organizirati svoj događaj.

Jedna od njih je Cerca Travel iz Japana, koja nudi usluge organizacije vjenčanja single ženama iz cijelog svijeta. U širokoj ponudi usluga nudi se odabir haljine, posebna frizura, cvijeće i ostale dekoracije, vožnja limuzinom, smještaj u hotelu i profesionalne fotografije. Cijena cjelokupnog aranžmana nije niska, no žene to u potpunosti zanemaruju i sve ih se više odlučuje na vjenčanje sa samom sobom. Ne zamjenjuje obred vjenčanja ili sklapanja životnog partnerstva u istospolnim vezama, a sama ceremonija se može održati bez prisustva službene osobe.

Sologamija se proširila u zemljama kao što je Velika Britanija, Australija, Kanada, Nizozemska, Tajvan i Sjedinjene Države u cilju poticanja žena na pozitivne osjećaje prema sebi. Ovakvu proslavu više prakticiraju žene nego muškarci, međutim, ona nije pravno priznata u Europi ili SAD, kao niti u drugim dijelovima svijeta.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

PATITE LI OD SINDROMA DIGITALNOG DIOGENA?

ZAVOLITE SVOJ ŽIVOT – 10 JEDNOSTAVNIH KORAKA DO SREĆE

KAKO SE OSLOBODITI NEGATIVNIH MISLI: SAVJETI KOJI ĆE VAS NAUČITI DA UŽIVATE U ŽIVOTU