ZAŠTO U AVIONU OSJEĆAMO PRITISAK U UŠIMA?

Svima nam se dogodilo da tijekom putovanja imamo poteškoće sa sluhom, osjećamo pritisak u ušima i vrtoglavicu. Ova neugodna pojava događa se zbog promjene u visini i tlaku zraka u kabini koji je na niskoj razini. Zbog takvih vrijednosti ljudi mogu imati niz poteškoća tijekom putovanja,  a najčešće dolazi do začepljenja ušiju.

ZAŠTO OSJEĆAMO PRITISAK U UŠIMA?

Uho je podijeljeno na tri dijela: vanjsko, srednje i unutarnje. Do pritiska u ušima dolazi zbog promjene na sluznici koja direktno utječu na Eustahijevu tubu. Budući da se Eustahijeva tuba nalazi u gornjem dijelu ždrijela, odgovorna je za osjećaj čepa. Funkcija Eustahijeve tube je stabiliziranje tlaka okoliša sa srednjim uhom kako bi se signali poslali akustičkom živcu koji je odgovoran za ravnotežu. Problem dolazi kada osoba prolazi kroz promjenu visine, bilo da se radi o ronjenju ili putovanju avionom. To uzrokuje opterećenje srednjeg uha i zatezanje bubnjića, što stvara osjećaj čepa.

KAKO SE VRATITI U NORMALNO STANJE?

Da biste se vratili u normalu, morate pričekati da Eustahijeva tuba počne funkcionirati kako bi ponovno uspostavili tlak u uhu. Također možete smanjiti pritisak u ušima žvakanjem, deglizacijom (gutanjem, čak i vlastite sline), zijevanjem ili pijenjem vode, kako bi se omogućio prolaz zraka i stabilizirao pritisak.

Ako ništa od navedenog ne pomogne, možete pokušati napraviti  “manevar Valsalva”. Izvodi se pokrivanjem nosa,  dok usta držite zatvorenima. Nakon toga, pokušajte puhati nos, jer se na taj način preusmjerava zrak do srednjeg uha. Drugi razlog zbog kojeg bi uši mogle biti začepljene je prehlada koja uzrokuje nazalnu kongestiju. Zato se događa da Eustahijeve cijevi budu pokrivene viškom sluzi kroz nosnicu. Preporučuje se upotreba nazalnih dekongestiva kako bi izbacili suvišnu sluz i ublažili pritisak u ušima.

ODČEPLJIVANJE UHA PRIRODNIM PUTEM

Kako bi se riješili neugodne pojave, možete pokušati i s prirodnim pripravcima. Za prvu pomoć možete se poslužiti sa zagrijanim maslinovim uljem koji ćete polako nakapati u začepljeno uho. Zbog svojih blagodatnih svojstava, može pomoći u pritisku koji osjećate nakon izlaska iz aviona. Soda bikarbona, slana voda, kao i ocat, također mogu pomoći kod začepljenog uha. Svaku od ovih prirodnih pripravaka koristite zasebno i nikada ne kombinirajte sve sastojke u jednom tretmanu. Koju metodu ćete odabrati, ovisi o težini problema, zato oprezno s alternativnim liječenjem. Ako konstantno osjećate bol u ušima, imate začepljene sinuse i druge tegobe, potražite pomoć liječnika.

 

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

5 POVIJESNIH ZNAMENITOSTI KOJE MORATE RAZGLEDATI U RIMU

LISABON – ŠARMANTNI MEDITERANSKI GRAD KOJI MORATE POSJETITI

SPREMNI ZA AVANTURU? KRENITE NA PUTOVANJE IZNENAĐENJA UZ WAYNABOX