NOĆ KNJIGE 2020. UZ BROJNE VIRTUALNE PROGRAME I PORUKOM ‘S KNJIGOM NISI IZOLIRAN!’

Deveta Noć knjige 23. travnja donosi gotovo 200 virtualnih programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca, otvorenje manifestacije na HTV-u i društvenim mrežama, a ovogodišnje zaštitno lice manifestacije patuljak Čituljak poručuje:  ‘S knjigom nisi izoliran!’.

U organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba u četvrtak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

PATULJAK ČITULJAK ZAŠTITNO LICE NOĆI KNJIGE

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige.

OTVORENJE NA HTV-u I DRUŠTVENIM MREŽAMA

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

SLAVLJE KNJIGE U SVIJETU

Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi ove će godine u suradnji s urednikom i kritičarom Krunom Lokotarom predstaviti neke katalonske autore prevedene na hrvatski i približiti katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije.

Podsjetimo da se Svjetski dan knjige i autorskih prava zasniva upravo na ovom običaju, obilježava se u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine.

UNESCO je pak ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje. Ukazuju na moć knjige u vrijeme izolacije i poručuju da je čitanje sada važnije nego ikada.

 

 

Foto: © Pexels/Vizual Noć knjige