VRIJEME JE ZA KNJIGE: 3 NASLOVA KOJA NE SMIJETE PROPUSTITI

Vjerujemo kako ste se u vrijeme najgorih dana izolacije zbog koronavirusa više družili s knjigama, kako papirnatima, tako i onima u elektroničkom izdanju. Iako su mjere ublažene to ne znači da knjige opet trebamo vratiti na prašnjave police. Naprotiv! Osim toga, dolazi ljeto i zasigurno ćete se barem koji dan izležavati na plaži pa valja provjeriti koje naslove svakako treba nabaviti. 

OYINKAN BRAITHWAITE – ‘MOJA SESTRA SERIJSKI UBOJICA’ 

Želite li se nasmijati (i pri tome volite crni humor) te uz to obožavate knjige u kojima će vas stalno nešto oduševljavati i čuditi, onda je ovo knjiga za vas. Iz naslova odmah znate o čemu se radi – o serijskom ubojici koja je žena. Ovo nije nimalo uobičajeno. Priča prati dvije sestre iz Nigerije, jedna je medicinska sestra, druga influencerica. Ova druga je prelijepa i svaki muškarac pada na nju, no kada ga se ‘izguštira‘ – ubije ga. A sve tragove briše i sređuje prva, pedantna sestra. Kada ovu knjigu počnete čitati nećete je pustiti iz ruku dok je ne završite.  

ADELINE DIEUDONNE – ‘STVARNI ŽIVOT’ 

Radnja se događa devedesetih godina prošlog stoljeća, a priča je ispričana iz perspektive desetogodišnje djevojčice iz Francuske. Ona opisuje svoju do bola raštimanu obitelj u kojoj je otac nasilnik koji voli zaviriti u čašicu, a majka odsutna i zaključana u svom svijetu. Djevojčica svakodnevne zajedničke objede uspoređuje s čašom urina koju treba popiti, a jedina svijetla točka je njezin mlađi brati kojeg pokušava zaštiti od – vlastite obitelji. Knjiga je protkana stalnom napetošću, tjeskobom i strahom, životna je i još ćete danima razmišljati o njoj. 

NEIL DEGRASSE TYSON – ‘ASTROFIZIKA ZA LJUDE U ŽURBI’ 

Ako vas ne zanima samo beletristika, imamo odličan prijedlog. Ovo je knjiga za sve one koje zanima crna rupa, veliki prasak, život u svemiru, kvarkovi, kvantna mehanika te potraga za ekstrasolarnim planetima. Poglavlja su sažeta i na jasan način opisuju pojmove iz astrofizike, a ono što ovaj naslov dodatno krasi je i doza humora kojeg zasigurno ne biste očekivali u knjizi o prirodnoj znanosti! 

 

Foto: © Znanje.hr/Pexels