50 GODINA DANA PLANETE ZEMLJE – ZAŠTITIMO PRIRODNE RESURSE NAŠE PLANETE

Svakog 22. travnja obilježava se Međunarodni dan planete Zemlje, događaj koji su Ujedinjeni narodi odredili kako bi podigli svijest o problemima koji utječu na naš planet, a većina ih je uzrokovana ljudskim djelovanjem. U svojoj rezoluciji, organizacija prepoznaje da su Zemlja i njeni ekosustavi naš dom, uvjereni da je za postizanje prave ravnoteže između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija, nužno promicati sklad s prirodom.

Proglašenje 22. travnja kao Međunarodnog dana majke Zemlje priznanje je planeti i njezinim ekosustavima koji nam pružaju život i hranu tijekom našeg postojanja. To također znači priznavanje naše odgovornosti, kako je navedeno u Deklaraciji iz Ria iz 1992. godine, za promicanje harmonije s prirodom i Zemljom. Međunarodni dan planete Zemlje prilika je za senzibiliziranje javnosti diljem svijeta o izazovima vezanim uz dobrobit planeta i života koji on održava.

Ova zemlja pripada i milijunima drugih vrsta, a ljudska neodgovornost oduzima njihov prostor. Trebali bismo cijeniti nevjerojatan svijet u kojem živimo i razmisliti što sve možemo napraviti kako bi očuvali našu dragocjenu planetu.

50 GODINA DANA PLANETE ZEMLJE

Ove godine je 50. obljetnica obilježavanja Dana planeta Zemlje, a zbog zabrane masovnih okupljanja diljem svijeta, sve aktivnosti se premještaju online. Jedna od sjajnih inicijativa je mobilna aplikacija ‘Earth Challenge 2020’ koja omogućuje korisnicima da putem fotografija dijele lokalne podatke o važnim pitanjima vezana za zaštitu okoliša, kvalitetu zraka i onečišćenje planete.

Ekološke organizacije diljem svijeta i dalje skreću pozornost na neke od najhitnijih problema koji ugrožavaju zdravlje naše planete: plastični otpad, klimatske promjene i onečišćenje. Producentica New York Timesa Lindsey Crouse izazove globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, prenijela je u jedinstveni dokumentarni film ‘Vanishing Island’, koji vrijedi pogledati.

 

Foto: © Pixabay