6 RAZLOGA ZBOG KOJIH DRVEĆE KORISTI PLANETI I ČOVJEČANSTVU

Sve više velikih svjetskih gradova uviđa važnost drveća i počinju iskorištavati sve površine na kojima je moguće zasaditi koje drvo. U Hrvatskoj to nije slučaj pa se drveće vrlo često uništava nauštrb asfaltiranih površina, no ipak postoje i pojedinci kojima je sadnja drveća prioritet. Primjerice, u Zagrebu postoji čovjek koji već desetljećima sadi drveće i to potajice.

Ako zagrebemo s legalne strane priče, treba spomenuti akciju ‘Zasadi drvo, ne budi panj’ koja je naišla na veoma širok krug pristaša. Drveće nam daje kisik, plodove, hlad, dom je životinjama, smanjuje buku. Treba li još više razloga za zasaditi barem jedno drvo godišnje? Pripremili smo još nekoliko važnih zanimljivosti o drveću.

DRVEĆE – BORCI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Ugljični dioksid je velika prijetnja našem planetu, a svojim ponašanjem ispuštamo ga sve više u atmosferu čime utječemo na klimatske promjene. Drveće upija CO2,a u isto vrijeme ispušta kisik. U samo jednoj godini šuma veličine 4.000 m2 može apsorbirati CO2 kojeg ispusti automobil koji je prešao 42.000 km te u isto vrijeme stvoriti kisik za 18 ljudi. Osim toga, drveće upija štetne plinove i apsorbira ih u lišću i kori te filtrira. Samo tri drveta posađena oko kuće mogu smanjiti potrošnju energije kućanstva za čak 50 posto jer se na ovaj način smanjuje potreba za hlađenjem i grijanjem prostorija. Svojim hladom drveće smanjuje isušivanje tla na kojem se zasađena te štiti od erozije.

DRVEĆE LIJEČI

Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji imaju pogled na drveće brže izliječe, rane im bolje zacjeljuju. Posebno je to važno za djecu, prije svega onu koja imaju ADHD – imaju manje simptoma ako redovito odlaze u prirodu, među drveće. Općenito boravak u šumi smanjuje stres i pojačavaju mentalne sposobnosti. Pokazalo se i da je nasilje rjeđe u četvrtima u kojima ima više drveća.

DRVEĆE POTIČE BIORAZNOLIKOST

Mnoge životinjske vrste prilagodile su se životu uz čovjeka, a to im je lakše upravo ako je u blizini kakvo drvo. Ono svojim svojstvima privlači mnoge životinje, od vjeverica preko ptica pa sve do leptira, mrava i mnogih drugih kukaca. Samo jedno drvo može postati prava oaza životinjskih vrsta u visoko urbanim područjima!

ZAŠTO NAM JE JOŠ DRVEĆE POTREBNO?

• Daje nam hranu – samo jedno stablo jabuke ili kruške može dati nekoliko desetaka kilograma plodova u samo jednoj godini! Ima li što ljepše nego kada pojedete ono što vam raste ispred prozora?

• Daje nam sirovinu za ogrjev, ali i mnoge druge stvari – primjerice od debla lipe pravi se ugljen. Također, od drveća se prave lijekovi te materijali za izradu predmeta.

• Kako bi nas podsjetilo da postoje stvari koje ostaju dugo nakon što nas više ne bude – neka stabla su stara 4.000 godina!

 

 

Foto: © Unsplash