U RIJEKU SE VRAĆA AUTOKINO: PROGRAM POČINJE 09. SVIBNJA NA PARKIRALIŠTU BERETICH

Filmsko platno ponovno se diže na riječkom parkiralištu Beretich gdje se tijekom svibnja održava novo izdanje Autokina, u organizaciji Art-kina i udruge Filmaktiv. Povoljna slika trenutne epidemiološke situacije, ali i neupitna zaštita svih sudionika, osigurale su zeleno svjetlo nadležnog Stožera civilne zaštite u realizaciji programa Autokino gdje riječka publika, iz sigurnosti svog automobila, nakon gotovo dva mjeseca pauze, može ponovno uživati u čarima velikog filmskog platna.

Svibanjsko Autokino u znaku je filmskih klasika, a program na Beretichu u subotu, 9. svibnja u 21 sat otvara humoristična drama Dangube (I Vitelloni, 1953), velikana talijanske kinematografije Federica Fellinija čiju stogodišnjicu rođenja Art-kino obilježava cjelogodišnjim filmskim programom. Naredne dvije subote u svibnju, 16. i 23. svibnja, Riječani i Riječanke iz svojih limenih ljubimaca moći će pogledati i remek-djelo francuskog novog vala Jean-Luca Godarda Do posljednjeg daha (À bout de souffle, 1960.) i legendarni vestern Sama Peckinpaha Divlja horda (The Wild Bunch, 1969.).

Kako bi se, sukladno preporukama nadležnih institucija, osigurale dodatne mjere sigurnosti u održavanju Autokina, projekcijama mogu prisustvovati isključivo posjetitelji u vozilima (najviše dvije osobe u vozilu, osim ako nije riječ o obitelji s djecom), a ostanak u vozilu obvezan je tijekom održavanja programa, uz dozvoljeno spuštanje prednjeg lijevog prozora. Kao i dosadašnjih godina, zvučni zapis bit će dostupan putem dodijeljene radijske frekvencije.

Budući da je riječ o prvom javnom programu na području grada Rijeke nakon početka krize uzrokovane koronavirusom, čiji je cilj buđenje osjećaja pripadnosti i zajedništva uz vrijedne filmove, program je za sve posjetitelje slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezna rezervacija može se napraviti putem maila ulaznice@art-kino.org ili pozivom na broj 051/323-261 radnim danom od 10 do 14 sati, a vrijedi tek uz primitak potvrde djelatnika Art-kina.

Za rezervaciju mjesta potrebno je navesti registarske oznake vozila s kojim će posjetitelji doći, broj gledatelja u vozilu i broj mobitela/telefona za kontakt. Posjetitelji izvan vozila ili unutar vozila čije registarske oznake nisu na popisu rezerviranih neće moći pristupiti Autokinu. Parkiralište Beretich otvara se u 20 sati, a gledateljima se preporuča dolazak 40 minuta prije početka programa zbog izbjegavanja potencijalnih gužvi i osiguranja mjesta s boljom vidljivošću.

Dolaskom na parkiralište, organizatori će usmjeriti vozače gdje mogu parkirati svoje vozilo. Kako bi fizički kontakt tijekom izvedbe programa bio sveden na minimum, svi su djelatnici Art-kina i Filmaktiva upoznati s preporukama o socijalnom distanciranju te će iste provoditi dosljedno, opremljeni predviđenim zaštitnim sredstvima i na propisnoj distanci od svih sudionika programa. Rezervacije za prvo Autokino uz projekciju filma Dangube zaprimaju se od srijede, 6. svibnja u 12 sati.

U slučaju jake kiše ili nevremena, projekcija filma odgađa se za sutradan, nedjelju, 10. svibnja u 21 sati. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina i Filmaktiva o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Autokina prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.