ECOSIA – EKO TRAŽILICA KOJA POMAŽE U SADNJI DRVEĆA

ecosia

Ako ste ekološki osviješteni onda ste morali čuti za Ecosiju. Ecosia je internetska tražilica poput Googlea, ali sa sasvim drugačijim ciljem. Naime, 80 posto pa čak i više svog profita donira u ekološke svrhe, točnije u sadnju drveća i to prije svega na područjima na kojima je ono uništeno zbog intenzivne poljoprivrede. Osnovana je u Njemačkoj, u Berlinu, u prosincu 2009. godine, a predsjednik je Christian Kroll 

Do danas ima preko 15 milijuna korisnika diljem svijeta. Smatra se društvenim poslovanjem, CO2 otisak mu je na nuli te tvrdi da je potpuno financijski transparentan. Može se koristiti kao besplatna web tražilica ili aplikacija za iOS i Android uređaje. Cijela priča započela je u partnerstvu s kompanijom Yahoo i tehnologijom s Bing tražilice i Wikipedije.  

drveće

KOLIKO JE PRETRAGA POTREBNO ZA JEDNO DRVO? 

Sve radi tako da kad nešto upišete u Ecosiju, pokazuju vam se oglasi uz rezultate pretrage i svaki puta kada korisnik klikne na neki od oglasa skupi se 0.5 centa (0.005 eura). Za sadnju jednog drveta potrebno je skupiti 0.22 euraU prosjeku je potrebno 45 pretraga kako bi se skupila sredstva za sadnju samo jednog drveta. Iz Ecosia kompanije kažu da posade jedno drvo svake sekunde! 

Važno je znati kako svaka pretraga nije jednako vrijedna. Primjerice, ako u tražilicu upišete ‘solarni paneli’ ili ‘krediti’ to donosi mnogo vrjednije oglase nego kada upišete ‘čokolada’ ili ‘kolač od jagode’.  No, imaju i svoju online trgovinu pa primjerice kada prodaju jednu majicu sa svojim logom, za taj novac mogu posaditi čak 20 drveća. 

ecosia

Foto: © Ecosia

U lipnju 2019. godine dosegli su respektabilan broj od čak 60 milijuna posađenih stabala, a u vrijeme završetka ovog članka taj se broj popeo na gotovo 94.5 milijuna te doslovno raste svake sekunde! Drveće najviše sade u područjima najpogođenijima deforestacijom kao što su Brazil, Indonezija, Burkina Faso, Peru, Španjolska, Senegal i Haiti. Investirali su gotovo 13 milijuna eura i sadili drveće na preko 9.000 različitih lokacija. 

 

KAKO SE I VI MOŽETE UKLJUČITI?

Naravno, najviše se možete uključiti upravo ako počnete koristiti ovu tražilicu, bilo kao web ekstenziju, bilo kao aplikaciju. Također, možete ih pratiti na svim društvenim mrežama poput Facebooka ili Instagrama te se pretplatiti na newsletter i tako podupirati njihov rad. Ono što će vas svakako zanimati jest da tvrde kako su kod njih vaši podaci zaštićeni, ne prodaju ih oglašivačima i ne koriste sisteme za praćenje preko kojih bi ih čuvali. Uz ovo, svaki mjesec izdaju financijsko izvješće te navode gdje su zasadili drveće u tom periodu. Želite li ih poduprijeti na putu sadnje prve milijarde drveća, to svakako možete! 

 

Foto: © Pexels/Ecosia