JESTE LI EKSTROVERT, INTROVERT ILI PAK AMBIVERT?

Za ekstroverte i introverte svi su čuli, a danas su dostupni najrazličitiji testovi pomoću kojih se može utvrditi kojem psihološkom profilu više naginjete. S vremenom se pokazalo da stvari zapravo nisu tako jednostavne i da mnogo ljudi ima osobine i ekstroverta i introverta te je upravo to mjesto gdje u cijelu priču na velika vrata ulazi ambivert što je pojam koji opisuje ljude koji su u približno jednakoj mjeri i ekstroverti i introverti. No, krenimo ispočetka pa ukratko saznajmo kakav je tko. 

EKSTROVERT – OKRENUT PREMA VAN 

Čovjek je društveno biće, a ekstrovert će vam to uvijek potvrditi. On voli biti s drugim ljudima i iz te interakcije crpi energiju. Voli timski rad, zabave, biti u središtu pozornosti, dominirati, sve ga zanima, a na kraju zapravo sve to upoznaje samo polovično i površinski. Često nema takta i potpuno mu popuste kočnice kada se nađe u središtu pozornosti.  

INTROVERT – OKRENUT PREMA UNUTRA 

Odnosno, okrenut je prema sebi. Druženje s drugim ljudima uglavnom ga umara i najbolje funkcionira kada je uronjen u svoje osjećaje i misli. Iz tog razloga često je veoma kreativan i produktivan. Društvo ga nerijetko naziva bezosjećajnim pustinjakom, ali to je daleko od istine jer pod svaku cijenu izbjegava reklamiranje te je veoma lojalan nekolicini ljudi.  

AMBIVERT – DRUŠTVENI KAMELEON

Okrenut van ili unutra, ovisno o potrebi. On je još jedan dokaz da svijet nije crno – bijeli već siv! Naime, ako mu se društvo sviđa, bit će veoma otvoren, topao, razgovorljiv, dominantan te će se vrlo rado pohvaliti svojim postignućima No, isto tako, ako mora biti sam sa sobom, to mu neće teško pasti i neće se nimalo dosađivati. Ambivert je zapravo svestran, fleksibilan, sposoban prilagoditi se i ličnost mu je veoma složena. Možda će vas zbuniti jer jednom će nijemo sjediti u kutu, a drugi put pričati viceve.  

ZNATE LI? 

Podjelu na ekstroverte i introverte napravio je još psihoanalitičar Carl Jung, dok je ambivertima ime dao psiholog Hans Eysenck.  

 

Brzi test možete riješiti na linku.

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

4 PRAKTIČNA SAVJETA ZA BORBU PROTIV STRESA

PATITE LI OD SINDROMA DIGITALNOG DIOGENA?

KAKO PREUZETI KONTROLU NAD SVOJIM ŽIVOTOM?