4 PRAKTIČNA SAVJETA ZA BORBU PROTIV STRESA

Stres štetno djeluje na fizičko i emocionalno zdravlje, a osobito može biti alarmantno kad je osoba izložena stresnim situacijama tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Svaki slučaj je individualan, zato postavljanje dijagnoze i odgovarajuće liječenje prepustite psihologu. Mi smo vam pripremili četiri praktična savjeta koja vam mogu pomoći da stres preusmjerite u nešto korisno i pozitivno. Kad radimo stvari koje nam čine dobro, bolje se i osjećamo.

FIZIČKA AKTIVNOST 

Stres se može izbaciti iz tijela kroz fizičku tjelovježbu. Poboljšajte aktivan život kroz male dnevne promjene: više hodajte i manje palite auto,  vozite bicikl, koristite stepenice umjesto lifta… Svakodnevna šetnja pozitivno djeluje na tijelo, a ima i fizičke i psihičke prednosti.  Kad ste pod stresom, sve vidite u negativnom svjetlu, a nakon dobro šetnje vraćate se kući obnovljeni iznutra.

NAZOVITE PRIJATELJE

Jedan od velikih problema stresa je taj što nas tjera da se zatvaramo, da uvijek razmišljamo o istoj temi i to nas udaljava od drugih. Provođenje vremena s prijateljima ne donosi samo uživanje i zabavu, nego i samopoštovanje i pozitivnu energiju. Nazovite prijatelje, orgnizirajte piknik, šetnju u prirodi ili odlazak na neku zanimljivu izložbu. Bolje ćete se osjećati kad izađete iz kuće i zatvorenog kruga misli koje vas muče.

NAUČITE VJEŽBE OPUŠTANJA

Vježbe opuštanja naučit će vas da bolje dišete, a kontrolom disanja možete utjecati i na kontrolu stresa. Sati joge su iznimno popularni i dobri za zdravlje, a u kombinaciji s vježbama disanja mogu vašem tijelu pružiti potrebnu potporu. Danas su dostupne i brojne aplikacije koje vam mogu pomoći da se opustite i odvojite barem 15 minuta na opuštanje.

NJEGUJTE SVOJE INTERESE

Svaka osoba ima interese koje svakodnevno može pretvoriti u kreativan rad ili osobni napredak. Bilo da se radi o izradi nakita, slikanju, pisanju, čitanju ili vrtlarenju, zaposlene ruke koje stvaraju, najbolji su lijek za izbacivanje stresa iz tijela. Hobi vam može olakšati borbu protiv svakodnevnog stresa i upotpuniti dane korisnim aktivnostima koje će pozitivno utjecati na vaše psihičko zdravlje.

 

Foto: Pexels


Pročitaj još:

PATITE LI OD SINDROMA DIGITALNOG DIOGENA?

ŠTO ŽENE (I MUŠKARCI) ŽELE? – TAJNE POZITIVNIH ODNOSA

KAKO SE OSLOBODITI NEGATIVNIH MISLI: SAVJETI KOJI ĆE VAS NAUČITI DA UŽIVATE U ŽIVOTU