COVIDOSCOPE – PROJEKT INSTITUTA YUNUS EMRE PRIKAZUJE UMJETNIČKO PUTOVANJE KROZ PANDEMIJU KORONAVIRUSA

Od pojave koronavirusa cijeli svijet je promijenio dosadašnji tijek života. Ono što smo nekada poznavali kao normalno, preko noći se pretvorilo u novu stvarnost koju nitko nije očekivao. Pojava novih bolesti uvijek za sobom nosi nagle promjene, koje direktno utječu na sva životna područja, uključujući psihološko stanje pojedinca. Bez obzira u kojoj zemlji živimo, dolazak “nenajavljenog gosta” izazvao je čitavu bujicu emocija od straha do čežnje za starim načinom života. Srećom, umjetnost uvijek daje najzanimljivije odgovore kroz različite vizualne tehnike s kojima se cijeli svijet može poistovjetiti.

Jedan od takvih odgovora je umjetnički projekt ‘Covidoscope’ koji je kreirao Institut Yunus Emre, turska svjetska kulturna neprofitna organizacija. Radi se o digitalnoj zbirci koja odražava emocionalno i umjetničko putovanje kroz pandemiju COVID-19 na globalnoj razini. Kako bi se postiglo jedinstvo tijekom pandemije Covid-19 i učvrstila čovjekova solidarnost, službena stranica Covidoscope dostupna je na četiri svjetska jezika: engleskom, španjolskom, turskom i arapskom. Projekt možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube i Linkedin.

 

COVIDOSCOPE – UMJETNIČKI ODGOVOR NA PANDEMIJU

Cilj Covidoscope projekta je pokazati kako su različiti pojedinci iz cijelog svijeta emocionalno reagirali na pandemiju. Ovi umjetnički odgovori čine teško razdoblje pozitivnijim i šarenijim za sve nas, podsjećajući na sliku kaleidoskopa. Instrument koji stvara fascinantne šarene projekcije uz pomoć svjetlosti reflektirane unutarnjim zrcalima, poslužio je kao inspiracija za ime i koncept projekta.  Riječ “Kaleidoskop” potječe od grčke riječi kalos (καλός) -lijepo, eidos (είδος) -oblik i scopos (σκοπέω) -gledati, promatrati.

© Vimal Chandran -India

“Inspirirani raznolikim, pomičnim, skladnim odrazima živih boja gledano kroz kaleidoskop, naš cilj je stvoriti globalnu bazu sjećanja pandemije koja uključuje kako zajedničke, tako i subjektivne izraze. Jedan dio zbirke digitalnog kovidoskopa posvećen je izvanrednim primjerima umjetničkih djela i estetskog stvaralaštva diljem svijeta. Ostali dijelovi zbirke korisniku će omogućiti da prati djela na svjetskim kartama koje prikazuju emocije i teme”, rekli su o projektu iz Instituta Yunus Emre.

Od prvog dana karantene, Covidoscope arhivira rezultate umjetničkog stvaranja i uspoređuje ih s emocijama. Na digitalnoj platformi možete istraživati kolekciju na različite načine: kroz lokaciju, temu ili emociju. Ova kulturno značajna galerija nudi vlastitu perspektivu  koja korisnicima omogućuje da prate djela iz cijelog svijeta. Uz doprinos raznolikog istraživačkog i konzultantskog tima stvorena je zbirka koja nije bila ograničena samo na modernu umjetnost, već uključuje i crtane filmove, ilustracije, fotografije, koncerte, uličnu umjetnost, animaciju i slično.

 

Autorica knjige o ljudskim emocijama, doktorica Tiffany Watt Smith; povjesničar i dokumentarist Saadet Özen; psihijatar i pisac, prof. dr. Kemal Sayar, su među savjetnicima digitalnog projekta sjećanja koji podvlači solidarnost nastalu između ljudi koji se bore s istim, nepredviđenim iskušenjima i integrirajući kvalitetu emocionalnih iskustava.

© Steffen Kraft aka Iconeo – Germany

Covidoscope trenutno sadrži radove stotinjak umjetnika iz preko 40 zemalja, uključujući  Španjolsku, Tursku. Hrvatsku, Kuvajt, Jordan, Francusku, Azerbejdžan, Iran, Italiju, Australiju i SAD. Iako se radi uglavnom o pojedinačnim radovima, možemo vidjeti i suradnju poput kreativnog kolektiva koji pjeva parodijsku pjesmu o koronavirusu. Projekt je obrada poznate meksičke pjesme ‘La Llorona’, produciran je u Švicarskoj, a pjeva se na nekoliko jezika.

 

O INSTITUTU YUNUS EMRE

Zaklada Yunus Emre javna je zaklada koja je  2007. godine. Cilj joj je predstavljati Tursku, turski jezik, povijest, kulturu i umjetnost te o njima pružiti svijetu informacije i dokumente na korištenje; pružiti mogućnost onima koji se žele obrazovati i naučiti turski jezik, kulturu i umjetnost, stvoriti prijateljstva te doprinijeti kulturnoj razmjeni između Turske i drugih država.

Institut Yunus Emre započeo je 2009. godine s radom i otvorio više od 58 kulturnih centara u inozemstvu. Osim tečaja turskoga jezika u kulturnim centrima, Institut surađuje s obrazovnim institucijama u raznim državama te podupire turkološke odsjeke i učenje turskoga jezika.

 

 

Foto: © PR Yunus Emre Institute

Naslovna fotografija: © Adas Vasiliauskas (Lithuania)