TIKVICA – NUTRITIVNO BOGATA LJETNA DELICIJA

Iako ih ima žutih, bijelih i u još nekoliko boja, kod nas su najpoznatije izrazito zelene tikvice. Također, iako ih mi svi nazivamo povrćem, one se botanički definiraju kao voće te su u istoj porodici kao lubenice ili dinje. Zapravo je manje bitno kamo ih svrstati, mnogo je bitnije znati kako se radi o nutritivno izrazito bogatoj namirnici.

Tikvice potječu iz Amerike i koriste se u prehrani ljudi već 10.000 godina. Zelene tikvice mogu narasti do čak jednog metra, ali se beru ranije, kad dosegne dvadesetak centimetara te se smatra da su kao takve razvijene u Italiji.

RIZNICA VITAMINA I MINERALA

Napomenimo kako se većina vrijednih nutrijenata nalazi u kori tikvice pa je iz tog razloga najbolje ne guliti je. Ima jako malo kalorija te je odlična za kure mršavljenja. Odličan je izvor vitamina B i C te kalija i mangana. Puna je vlakana te potiče probavu i čisti crijeva. Snižava kolesterol i dobra je za srce i krvožilni sustav i također snižava razinu šećera u krvi. Ono što mnogi ne znaju jest da tikvica potiče libido te čisti kožu. Primjerice, imate li suhu kožu, poslažite po licu komadiće tikvice, ostavite 20 minuta i isperite.

SIROVA, PEČENA I ZA DESERT

Tikvica je odlična za sve vrste jela na sve načine pripreme, a može se jesti i sirova. U posljednjih nekoliko godina internetom su zavladali recepti za špagete od tikvica.

Za pripremu vam treba samo spiralizator pomoću kojeg ćete tikvicu izrezati na oblik dugačkih špageta, a kao takve ih možete začiniti kao bilo koju kuhanu tjesteninu. Nadalje, veoma su popularni i kolači od tikvica koji se rade od ribanih tikvica uz dodatak brašna, jaja, mlijeka te po želji oraha ili lješnjaka.

Najjednostavnije jelo od tikvica je – isijecite ih po duljini, popržite s obje strane na roštilju ili tavi te na svaki komad stavite žlicu svježeg sira pomiješanog s malo češnjaka i zarolajte.

 

Foto: © Pexels