HRANA ZANIMLJIVE POVIJESTI: ZNATE LI ODAKLE POTJEČE TJESTENINA?

Makaroni, rezanci, špagete… Mnogo je vrsta tjestenine, a isto tako ima i mnogo teorija tko ju je prvi počeo koristiti. Kod nas se u svakodnevnom govoru ovaj izum pripisuje našim susjedima Talijanima, međutim kada pitamo povjesničare, oni imaju sasvim drugačiju teoriju ili više njih.

Prema najvećem broju povijesnih izvora, tjestenina se počela neovisno proizvoditi u više dijelova svijeta, no najstariji dokumenti o tome dolaze iz Istočne Azije i stari su oko 4.000 godina. Smatra se da je odatle Marko Polo donio tjesteninu u Europu.

PRIČA O MARKU POLU I TJESTENINI

Kinezi tvrde da imaju tradiciju spravljanja tjestenine dugu preko 5.000 godina, a Marko Polo je po toj državi putovao u drugom dijelu 13. stoljeća. Pripisuje mu se da je mnoge tadašnje kineske izume donio u Europu, a među njima i tjesteninu. No, baš u isto vrijeme u Italiji je napisan popis imovine jednog vojnika te je taj popis preživio sve do naših dana, a na njemu je između ostalog i košara suhe tjestenine.

Da bi stvar postala još zamršenija, i Marko Polo u svojim putopisima opisuje kinesku tjesteninu kao sličnu lagani, a lagana je bilo jelo od tijesta popularno u to doba u Italiji, no i danas je nerazriješeno je li bilo tjestenina ili prhko tijesto nalik na biskvit.

Mnogi smatraju da je priča o Marku Polu i tjestenini – legenda koju su napravili Amerikanci početkom 20. stoljeća kako bi popularizirali tjesteninu. Naime, napravili su reklamu u kojoj mladi mornar u ekspediciji Marka Pola od Kineskinje dobiva paket dugačke tjestenine, a ime mu je bilo Spaghetti!

PRIČA O GRCIMA I TJESTENINI

U grčkoj mitologiji postoji legenda prema kojoj je bog Hefest (zaštitnik kipara, obrtnika, metalurga i vatre, a u rimskoj mitologiji njegov je pandan Vulkan) ima stroj pomoću kojeg od tijesta izrađuje dugačke jestive trake. Jesu li to možda prve špagete ili rezanci? Ne možemo reći sa sigurnošću, ali mnogi smatraju kako je ovo dokaz da su Grci još od davnina poznavali tjesteninu. Osim toga, talijanska riječ za tjesteninu je pasta, a dolazi iz grčkoj jezika od riječi pastos što znači soljeno ili obasipano solju.

ZANIMLJIVOSTI O TJESTENINI

… po nekim teorijama, Arapi su donijeli tjesteninu u Europu, a oni je pak preuzeli od Perzijanaca.
… u početku masovne proizvodnje, tjestenina se mijesila nogama.
… postoji oko 350 različitih oblika tjestenine, najpopularniji su špageti, makaroni i penne.
… 1. travnja 1957. BBC je emitirao priču o biljci na kojoj rastu špagete, a mnogi su povjerovali i tražili gdje je nabaviti.

 

Foto: © Unsplash