GRČKA GASTRO DELIKATESA: UPOZNAJTE ZANIMLJIVOSTI O FETA SIRU

Feta je popularan sir diljem svijeta, a čak i najveće neznalice o sirevima znaju da je podrijetlom iz Grčke. Nezamislive su razne ljetne salate bez malo ovog sira koji je poznat po slanosti i karakterističnoj strukturi.

NEPOZNATO O POZNATOJ FETI

Ime ‘feta’ dolazi od talijanske riječi ‘fetta’ što znači ‘kriška‘. Po originalnoj recepturi feta se radi od ovčjeg i kozjeg mlijeka, a danas se sve više dodaje i kravlje. Radio se u ranim vremena grčke povijesti, a prvi zapis o ovom siru je čak iz 700. godine prije Krista i to u čuvenom epu ‘Odiseja’. Potrebno je i do tri mjeseca da feta potpuno sazrije, a pri tome mora stajati u slanoj vodi kako se ne bi osušila.

Ima zaštićeno porijeklo i da bi se zvao feta sirom s ovom oznakom mora biti napravljen od barem 70 posto ovčjeg mlijeka i to onog koje dolazi od ovaca uzgojenih na posebnim područjima u Grčkoj. U sebi ima mnoštvo minerala i hranjivih tvari, a najbogatiji je riboflavinom, kalcijem, fosforom i masnoćama te je vrlo dobar izvor vitamina B12 i proteina.

MRŠAVITE UZ FETU

Ovaj je sir vrlo mastan pa ne biste nikada pomislili da je dobar za mršavljenje, no stručnjaci nam kažu upravo suprotno. Istina je kako zapravo ima manje masnoća i kalorija od većine drugih sireva pa ga je dobro uvrstiti u prehranu želite li smršavjeti, a opet se ne možete odreći sira. Osim ovoga, ima karakterističan i bogat okus te ga ne treba mnogo da bi nam okusni pupoljci i gladan trbuščić bili zadovoljni.

Najbolji je u salatama, prije svega onima u kojima ima maslina, maslinovog ulja te rajčica, ali odlično se sljubljuje i s mnogo drugih namirnica, u pitama, grilanom povrću, sendvičima. Ljubiteljima roštilja zasigurno je važno znati da se feta odlično priprema na ovaj način, samo ga je potrebno izrezati na deblje kriške i nakapati maslinovim uljem. Dobar tek!

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

TALIJANSKA KUHINJA: TJESTENINA S PESTOM ALLA GENOVESE I CHERRY RAJČICAMA

PUTUJEMO BLISKIM ISTOKOM: RECEPT ZA NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVIJETU

RAHAT LOKUM: RECEPT ZA TRADICIONALNU TURSKU POSLASTICU