RAHAT LOKUM: RECEPT ZA TRADICIONALNU TURSKU POSLASTICU

Rahat lokum je tradicionalni turski desert koji se poslužuje u posebnim prigodama, ali i svakodnevnim aktivnostima kao što je ispijanje kave. Važan dio turske kuhinje rasprostranjen je u svim zemljama u kojima je vladalo Osmansko carstvo, datira iz  Anatolije, a vjeruje se da njegova receptura postoji još od kasnih 1700-ih. Na turskom jeziku lokum je izveden iz riječi “rahat ul-huküm” što znači “opuštanje grla”.

Prva lokum prodavaonica pod nazivom “Hacı Bekir” otvorena je u Istanbulu, a u Europi se lokum počeo proizvoditi početkom 1800. godine kad ih je engleski putnik otkrio i doveo na stari kontinent. Iako se najbolji lokum priprema u Turskoj, svatko u svom domu može napraviti ukusnu tursku slasticu i uživati uz šalicu kave ili turskog čaja.

SASTOJCI

1 kg šećera

15 dag škrobnog brašna

1/2 limuna

15 dag badema, lješnjaka, pistacija ili oraha

bademovo ulje

šećer u prahu

liker za miris i boju po želji

PRIPREMA

Šećer topite u posudi s 1/4 litre vode. Kuhajte sve dok ne dobijete gusti sirup, a kad primijetite da je već dobio boju, maknite ga s vatre. Posebno pomiješajte škrobno brašno s litrom vode, umiješajte to u smjesu sa šećerom pazeći da ne nastanu grudice. Stavite opet na vatru i kuhajte dok se smjesa ne počne skidati s kuhače.

Dodajte nasjeckane bademe, pistacije ili orahe, limunov sok te malo likera za miris i boju po vašem izboru. Ulijte u bademovim uljem namazanu posudu i nožem izravnajte površinu da dobijete sloj debljine 3 do 4 cm. Neka odstoji 24 sata. Drugi dan narežite na kockice i uvaljajte u šećer u prahu. Dobar tek ili kako bi u Turskoj rekli, afiyet olsun.

 

Foto: © Pixabay


Pročitaj još:

BRZO I UKUSNO: KREMASTI MOUSSE OD AVOKADA & ROGAČA

PUTUJEMO BLISKIM ISTOKOM: RECEPT ZA NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVIJETU

CANTUCCINI – TRADICIONALNI TALIJANSKI KEKSIĆI S BADEMIMA PRAVA SU POSLASTICA