CANTUCCINI – TRADICIONALNI TALIJANSKI KEKSIĆI S BADEMIMA PRAVA SU POSLASTICA

CANTUCCINI

Cantuccini ili Biscotti di Prato su tradicionalni talijanski keksići iz pokrajine Toskana. U Toskani se cantuccini poslužuju na kraju obroka uz čašu toskanskog desertnog vina, a odlični su i uz čaj, kavu i capuccino. Bademe možete zamijeniti komadićima čokolade, lješnjacima, pistacijama ili suhim voćem. Mogućnosti su beskrajne, a nakon što ih pripremite, kolačići od badema čuvaju se u zatvorenoj ambalaži nekoliko tjedana. Savršeni su i za darivanje, a najbolji su naravno handmade. Zato smo vam pripremili recept koji možete isprobati već ovaj tjedan.

SASTOJCI:

350 g glatkog brašna

180 g šećera

1 žličica praška za pecivo

2 vanilin šećera

1/2 žličice soli

60 g maslaca

0,30 dl ruma

1 žlica limunove korice

2 jaja

PRIPREMA:

Tijesto umijesite od brašna, soli, šećera, vanilin šećera i korice limuna. U sredini napravite udubinu i dodajte rastpljeni maslac, jaja i rum. Možete ga miješati i mikserom, sve do ljepljive konzistencije. Kad je tijesto gotovo, dodajte zdrobljene i cijele bademe. Miješajte dok se bademi ravnomjerno ne rasporede, a nakon toga pobrašnite i formirajte u kuglu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 ºC. Tijesto za cantuccine podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u 30-tak cm dugačku štrucu. Štruce stavite jednu pored druge na podlogu za pečenju na koju je prethodno stavljen papir za pečenje. Formirajte rukama da budu ravnih linija, visine oko 5 cm.

Cantuccini se u prvom navratu peku 25-30 min, a kada su na dodir tvrdi, izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade oko 20-tak minuta. Nakon toga ih izrežete ukoso na šnite (otprilike 1 cm) i stavljate drugi put u pećnicu na 150 ºC sa zrakom, na rešetki. Tijekom pečenja ih povremeno preokrenite, a kad postanu tvrdi i zlatnosmeđe boje, gotovi su. Tvrdoća mora biti nalik dvopeku, a kako bi ostali tvrdi držite ih u hermetički zatvorenim posudama. Dobar tek!


Pročitaj još:

4 BRZA RECEPTA ZA UKUSNE SMOOTHIE ZDJELICE

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE POČETI UŽIVATI U ČOKOLADI

DOMAĆE BADEMOVO MLIJEKO: JEDNOSTAVAN RECEPT OD DVA SASTOJKA