5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE POČETI UŽIVATI U ČOKOLADI

Čokolada je jedna od onih namirnica koje istovremeno izazivaju osjećaj krivnje i užitka. Glavni sastojak kakao ne naziva se bez razloga hranom bogova (lat. Theobroma cacao), a osim izuzetnog okusa, različita istraživanja su prepoznala višestruke koristi u njegovoj kozumaciji. Sveučilište Harvard u izdanju časopisa British Medical Journal objavilo je rezultate istraživanja na više od 7.800 pacijenata vezano uz pitanje dugovječnosti.

Utvrđeno je da potrošači čokolade žive nekoliko godina duže od onih koji nisu konzumenti. Nevjerojatna kombinacija okusa i blagodati koje sadrži, čokoladu ubraja u vrlo korisnu hranu s kojom zbog kalorijske vrijednosti treba znati uživati s mjerom. Istražili smo pet važnih prednosti konzumacije ukusne slastice.

STVARA OSJEĆAJ SREĆE

Sadržaj kakaa u aminokiselini triptofan pogoduje proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji dovodi do živčanog signala koji proizvodi sreću. Osim triptofana, za trenutačno podizanje razine energije i tvar koju mozak stvara dok osjećamo ljubav, zadužen je feniletilamin. Još jedna aminokiselina prisutna u kakau koja iznimno snažno utječe na raspoloženje i dobre osjećaje, a u prošlosti se upravo feniletilamin nalazio u tabletama za raspoloženje koje su liječnici prepisivali na recept.

POBOLJŠAVA KARDIVASKULARNI SUSTAV

Anandamid je spoj koji aktivira receptore mozga koji proizvode zadovoljstvo i mentalnu lucidnost. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje, jer sadrže stearinsku kiselinu, masnu tvar koja se brzo desaturira u oleinsku kiselinu (kao što je maslinovo ulje). Smatra se korisnom za tijelo, jer djeluje protiv ‘lošeg kolesterola’. Istraživanja u proteklih nekoliko godina pokazala su da konzumiranje tamne čokolade pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, jer sadrži više antioksidanata od borovnica ili zelenog čaja.

BOGATA MINERALIMA I DOBRA ZA PROBAVU

Koncentracija minerala u kakau je vrlo visoka. Sadrži kalij, fosfor i magnezij. Zbog navedenih minerala, čokolada  poboljšava raspoloženje žena, osobito u predmenstrualnom razdoblju. Također sadrži željezo, kalcij, cink, bakar i krom, te vitamine E, B1 i B2. Budući da kakao sadrži šest posto dijetalnih vlakana, čokolada je korisna za probavu i uredan rad crijeva.

REGULIRA KRVNI TLAK 

Kakao sadrži antioksidativne tvari vezane uz prevenciju aterosklerotskog procesa i pojavu nekih vrsta raka. Njegova prisutnost u kakau je vrlo važna jer potiče proizvodnju prostaciklina koji pridonose smanjenju krvnog tlaka.

DRŽI ŠEĆER POD KONTROLOM

Tamna čokolada ima tako nizak glikemijski indeks da ne utječe na razinu šećera u krvi. I ne samo to, tamna čokolada i kakao sadržše antioksidans koji se zove flavonol, a pomaže u održavanju dobrog funkcioniranja stanica kako bi se kontrolirala razina šećera u krvi.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

BOSILJAK – SAVRŠENI ZAČIN ZA MIRISNA JELA

ZAŠTO OKUS ČOKOLADE TAKO DOBRO DJELUJE NA ORGANIZAM?

HRANA ZA PAMĆENJE: 4 NAMIRNICE KOJE ĆE VAM NAHRANITI MOZAK