TALIJANSKA KUHINJA: TJESTENINA S PESTOM ALLA GENOVESE I CHERRY RAJČICAMA

Pesto alla genovese je umak podrijetlom iz Genove, glavnog grada talijanske regije Ligurije. Tradicionalno se priprema od zdrobljenog češnjaka, europskih pinjola, soli, listova bosiljka i tvrdog sira poput Parmigiano-Reggiano (poznat i kao parmezan) ili Pecorino Sardo (sir napravljen od ovčjeg mlijeka), sve pomiješano s maslinovim uljem. Pesto se može servirati na razne načine, od namaza za kruh do pizze, njoka, jela od mesa i povrća, a ovog puta smo odabrali ukusnu kombinaciju s tjesteninom i cherry rajčicama.

SASTOJCI:

-500 g tjestenine po želji

-svježi bosiljak – 40-50 listića

– 1 režanj češnjaka

-20 g pinjola

-30 g tvrdog naribanog sira (pecorino ili parmezan)

-50 ml maslinovog ulja

-malo soli

– 250 g cherry rajčica

PRIPREMA:

Pesto alla genovese možete pripremati u mužaru, blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Ako se odlučite za tradicionalni način izrade u mužaru, prvo se usitnjavaju listići bosiljka. Poslije se dodaji pinjole i češnjak, te nastavi usitnjavati kružnim pokretima dok se ne dobije kremasta pasta. Na kraju dodajete sitno naribani tvrdi sir, dolijete maslinovo ulje i posolite.

Za opciju uz pomoć blendera ili štapnog miksera, svi sastojci se odmah povezuju zajedno, a na samom kraju se dodaje sir koji se umiješa u dobivenu pastu. Kad je pasta gotova, skuhajte tjesteninu, a cherry rajčice kratko popržite na malo maslinovog ulja i češnjaka. Dobro sve pomiješajte i poslužite za ručak ili večeru. Dobar tek!

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

7 ZANIMLJIVOSTI O BOGATOJ TALIJANSKOJ KUHINJI

BRZO I UKUSNO: KREMASTI MOUSSE OD AVOKADA & ROGAČA

CANTUCCINI – TRADICIONALNI TALIJANSKI KEKSIĆI S BADEMIMA PRAVA SU POSLASTICA