7 ZANIMLJIVOSTI O BOGATOJ TALIJANSKOJ KUHINJI

Kultura govori kroz obroke i nudi informacije o svojoj zemlji podrijetla. Italija ima sjajnu gastro ponudu koja će potpuno zadiviti sva vaša osjetila. Iza svakog mirisnog tanjura postoji mnogo nepoznatih činjenica o jelima talijanskog podrijetla. Talijanska kuhinja je zanimljiva i raznolika, no običaji koji se vežu uz obroke mnoge bi mogli iznenaditi.

NAJDUŽA PIZZA NA SVIJETU

Talijani obožavaju pizzu, a to su i dokazali pokušavajući napraviti najdužu pizzu na svijetu. Zadnji put su oborili rekord 2016. godine kada su napravili pizzu duljine gotovo dva kilometra. Napravljena  je u Napulju, a za njezinu izradu bilo je potrebno 1,6 tona rajčica, 2 tone mozzarelle, 200 litara maslinova ulja i 30 kilograma bosiljka. Pripremanje je na nekoliko sati zaustavilo sav promet, no vrijedilo je biti dio Guinnessove knjige rekorda

TALIJANSKI STOL

U vrijeme objeda u Italiji, na stolu uvijek treba biti voda, kruh i vino. To su tri temeljna elementa koja ne mogu nedostajati. Osim toga, postoji praznovjerje zbog kojeg Talijani kruh stavljaju naopako na stol, jer bi to moglo donijeti sreću u kući.

KAVA S MLIJEKOM

Talijani kavu s mlijekom piju rano ujutro, obično uz kroasan ili neki jednostavni kolačić. Nema jaja, slanine, palačinke ili drugih američkih stvari. Doručak je jednostavan i brz, a kava s mlijekom rezervirana je samo za jutarnje sate.

PIZZA JE BILA HRANA SIROMAŠNIH LJUDI

U prošlosti, pizza je bila zamišljena kao jelo siromašnih. Tek kad je 1889. godine kraljica Margherita posjetila Italiju i okusila ovu delikatesu, ovo jelo je dobilo potpuno novu poziciju u društvu. Među pripremljenim pizzama bila je i ona  s bojama Italije (bijela mozzarella, crvena rajčica i zeleni bosiljak). U kraljičinu čast, pizza je dobila ime Margherita.

PRŽENA PIZZA

Jeste li znali da postoji recept za prženu pizu? Umjesto da ju stave u pećnicu, u Napulju prže tijesto pizze u tavi. Kad je tijesto spremno, dodaje se svježi umak od rajčice, parmezan i bosiljak. 

IL PRIMO PIATTO – SECONDO PIATTO?

Talijani vrlo ozbiljno shvaćaju svoju hranu. Ručak počinje s predjelima kao što su sirevi, masline, hladno meso i slično. Zatim slijedi ‘il primo piatto’ koji je prvo jelo od tjestenine. Secondo piatto je glavno jelo, uglavnom meso različitih vrsta koje se poslužuje sa salatom i povrćem. Ručak završavaju voćem ili slatkim desertom.

VRIJEME RUČKA JE SVETINJA

Ako prošetate malim talijanskim gradovima između 12 i 14 sati, nećete vidjeti ljude na ulicama. Promet staje, a čuje se samo zvuk zveckanja tanjura i pribora za jelo. Tradicija ručka u isto vrijeme, najviše se poštuje u unutrašnjosti zemlje.  Kad sljedeći put otputujte u neke od talijanskih gradova, uživajte u raznolikoj gastro ponudi- nećete požaliti.