BESPLATNA RADIONICA ‘SKICA, PROBA, IGRA’ U KINOKLUBU ZAGREB

Radionica “Skica, proba, igra” postavlja pred polaznike unaprijed određene zadatke usmjerene na promatranje slika i fotografija iz povijesti umjetnosti. Za primjere se koriste figurativne slike od Baroka preko različitih stilskih pravaca do radova suvremenih autora. Promatraju se također apstraktne kompozicije, od geometrijskih do lirskih, kao i konceptualni radovi, performansi i fotografije te se uz pomoć njih konstruira narativ.

U samom nazivu radionice “Skica, proba, igra” – možemo izdvojiti tri slična principa gdje su u glavnom fokusu procesi. Skica je zapis određene umjetničke zamisli u glavnim crtama te je vezana za likovnu umjetnost, ali je ujedno i književnoteorijski pojam za malu proznu formu nalik na kratku priču. Proba je pak pojam koji opisuje dramski proces pripreme – traženja. Dok je igra pojam koji se danas vrlo široko primjenjuje u društvenim i humanističkim znanostima, no mora imati jasno postavljena pravila s kojima sudionici moraju biti upoznati.

Promatranje je aktivni čin gledanja koji već u samom startu uključuje prepoznavanje priče. Naime ne možemo vidjeti cijelu sliku odjednom, već fokusiramo i lutamo pogledom po slici gradeći cjelinu. Pritom nije tajna da svatko od nas dok gledamo istu sliku – gleda i vidi drugačije.

U radionici kroz sedam zadataka polaznici osvještavaju svoje individualne perspektive i autorske afinitete te kroz svoja istraživanja, stvaraju skice, probavaju i traže, igrajući se s pravilima kreiranju priče sve do samog filma u konačnici. Slika tj. fotografija je samo polazišna točka koja osvještava proces gledanja kao proces razmišljanja.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati video koji uključuje dva kadra u trajanju od maksimalno jedne minute na mail radionice@kkz.hr do 12.listopada 2020. Broj polaznika je ograničen na 6.

Radionica će započeti 21. listopada 2020. i trajat će do 9. prosinca 2020., a termini održavanja će biti srijedom od 19-21h.

Voditelj radionice je Tomislav Šoban.