5 TRIKOVA ZA BOLJE PAMĆENJE

Mozak  je mišić koji treba vježbu za pravilan razvoj, baš kao i ostatak tijela. Bilo da se radi o fakultetu, učenju stranih jezika ili stjecanju znanja koje će vam omogućiti bolju konkurentnost na poslu, gradivu za učenje treba pristupiti uz dobar plan. Ako želite poboljšati tehnike pamćenja kako biste lakše zapamtili što ste naučili, isprobajte ovih pet trikova.

DOBRO SE ORGANIZIRAJTE 

Organizirajte svoje vrijeme, jer ćete tako pomoći mozgu da obradi informacije na odgovarajući način. Nekoliko je studija pokazalo da studenti koji redovito uče i svakodnevno čitaju materijale za ispit, bolje se sjećaju gradiva od onih koji  posvetili maratonske sesije učenju istog materijala pred ispit. Kad isplanirate vrijeme za učenje, vaš mozak će osjećati manji pritisak i time lakše apsorbirati informacije koje mora primiti.

STRUKTURIRAJTE INFORMACIJE

Pojednostavite, podcrtajte, analizirajte i povežite informacije. Strukturiranje i organiziranje nastavnih materijala, grupiranje sličnih koncepata ili izrada sažetaka s bilješkama, olakšat će pamćenje povezanih informacija i poboljšati učenje.

ZAMISLITE POJMOVE KAKO BISTE IH LAKŠE ZAPAMTILI

Vizualizacija je jedna od najčešće korištenih tehnika pamćenja koja daje dobre rezultate. Možete pogledati slike (fotografije, dijagrame, grafike), koristiti najdraže boje i simbole, izraditi mentalne karte, osobne crteže i slično. Drugi trik je da ukrasite svoje bilješke jer će vam pomoći da bolje vizualizirate informacije. Što je pregledniji i pozitivniji materijal za učenje, to su bolji rezultati pamćenja.

PREPRIČAJTE ŠTO STE NAUČILI

Prema nekoliko istraživanja, čitanje informacija naglas značajno poboljšava proces pamćenja. Odgojitelji i psiholozi su otkrili da učenici koji podučavaju drugu djecu i prenose naučene informacije, poboljšavaju razumijevanje gradiva i bolje pamte informacije. Da biste iskoristili ovu tehniku, možete učiti s partnerom ili zamoliti nekoga iz vaše obitelji ili  okruženja da vas sluša. Bilo da se radi o lekciji stranog jezika, tehnici masaže ili postdiplomskom studiju, tehnika je primjenjiva na sva područja i sve generacijske skupine.

RESTRUKTURIRAJTE MATERIJAL ZA UČENJE

Nekoliko istraživača otkrilo je da redoslijed informacija može odigrati važnu ulogu u učenju. Ova tehnika se sastoji od restrukturiranja informacija, počevši s onim što smatramo lakšim za pamćenje. Pronađite lekcije koje vam se čine težim za učenje i posvetite materijalu više vremena.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

LOUIS BRAILLE– DIJETE KOJE JE PROMIJENILO SVIJET

NOVE MOŽDANE STANICE RAZVIJAJU SE TIJEKOM ČITAVOG ŽIVOTA

UČENJE STRANIH JEZIKA UTJEČE NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU MOZGA