TRICK OR TREAT? ZANIMLJIVOSTI O NOĆI VJEŠTICA KOJE NISTE ZNALI

Noć s 31. listopada na 1. studeni postaje sve svečanija širom svijeta zahvaljujući tradiciji, Noći vještica, koja svake godine budi sve veći interes. Ako volite Halloween, danas vam prenosimo neke zanimljivosti koje možda niste znali.

9 ZANIMLJIVOSTI O HALLOWEENU

1. Halloween postoji već 6000 godina i, iako se smatra da potječe iz SAD-a, vjeruje se da je njegovo podrijetlo iz Irske.

2. Nadahnuti keltskim festivalom Samhain, vjerovalo se da se 31. listopada granice između živih i mrtvih polako briši i da bi mrtvi mogli oživjeti. Govorilo se da živi nose kostime i maske kako bi prestrašili mrtve.

3. Još jedna od zanimljivosti o Noći vještica je da je to drugi najkomercijalniji praznik u Sjedinjenim Državama,  iza Božića. Procjenjuje se da se u toj zemlji na ovu zabavu troši gotovo 7000 milijuna dolara, raspoređenih uglavnom na slatkiše, kostime i zabave.

4. Potrošnja bombona na Noć vještica u SAD-u je ogromna, a procjenjuje da će Amerikanac samo te noći pojesti 1,27 kilograma.

5. Poznati “trik ili poslastica” koji djecu navodi da sakupljaju slatkiše i bombone iz kuća svojih susjeda uzrokuje da svako dijete te noći unese oko 7000 kalorija.

6. Jedna od zanimljivosti vezanih uz Halloween koju vrlo malo ljudi zna jest da postoji strah od ovog praznika, definiranog kao samhainofobija.

7. Tradicija kaže da ćete, ako na noć vještica odijevate odjeću ili hodate unatrag, sresti vješticu u ponoć.

8. Bundeva je glavna atrakcija ovog festivala, a najveći na svijetu uzgajao se u švicarskom vrtu. Imao je 782 kile.

9. Rezbarenje bundeva i stavljanje svijeće unutra, simbol je Noći vještica, a kaže se da to morate učiniti kako biste prestrašili zle duhove.

 

 

Foto: © Pexels