ODLAZAK LEGENDARNOG GLAZBENIKA: PRISJETIMO SE NEKIH OD NAJLJEPŠIH PJESAMA ĐORĐA BALAŠEVIĆA

U 68. godini, napustio nas je umjetnik, kantautor i vrhunski glazbenik Dorđe Balašević. Kako prenose srpski mediji, umro je od upale pluća nakon duge i teške borbe. Đorđe je rođen 13. svibnja 1953. godine u Novom Sadu, gdje je živio do svoje smrti. Tijekom srednje škole se zanimao za nogomet, no zbog njegovog nevjerojatnog spisateljskog talenta, život je za njega pripremio druge planove.

Iako je studirao geografiju, za koju je priznao da ju je upisao jer na prijemnom nije bilo matematike, već 1977. godine u njegov život ulazi glazba. Pridružio se grupi ‘Žetva’ iz Novog Sada i tako je snimljen legendarni hit ‘U razdjeljak te ljubim’ koji je prodan u 180.000 primjeraka. Godinu kasnije, osniva vlastitu grupu ‘Rani Mraz’ s kojom je nastupio u Opatiji s pjesmom ‘Moja prva ljubav’ i ostvario brojne uspjehe. Samostalna karijera počela je 80-tih godina prošlog stoljeća i trajala 40 godina.

Toliko je bio i u braku sa suprugom Oliverom koju je upoznao krajem 70-tih godina kada joj je napisao prvu pjesmu ‘Provincijalka’, nakon koje su uslijedile brojne, emotivne posvete. Par ima troje djece, sina Aleksa i kćeri Jovanu i Jelenu, a kako bi im posvetio što više pažnje tijekom ljetnih i zimskih praznika nikada nije dogovarao gaže. Odan obitelji i svojoj publici, zadnje koncerte održao je upravo u Hrvatskoj koja se danas oprašta od voljenog glazbenika.

Prisjetimo se nekih od najljepših pjesama Dorđe Balaševića zbog kojih će zauvijek živjeti u našim srcima. Počivaj u miru dragi Đole!

KAD ODEM

 

PRVA LJUBAV

 

RINGIŠPIL

 

NEKI NOVI KLINCI

 

STIH NA ASFALTU

 

SVIRAJTE MI JESEN STIŽE DUNJO MOJA

 

U RAZDJELJAK TE LJUBIM

 

PROVINCIJALKA

 

 

Foto: © Romanski  CC BY 2.0 via Wikipedia Commons (Koncert Đorđe Balaševića u Areni Zagreb)