NE (SAVRŠENI): POSTAJEMO LI ŽRTVE TUĐIH IDEALA?

Iako se u današnje vrijeme društvenim mrežama poput Instagrama i Facebooka pripisuje uloga glavnih negativaca, problem iskrivljenje slike o sebi i fenomen težnje ka savršenstvu odavno su prisutni u našem društvu. Postalo je izuzetno teško balansirati između onoga što bi stvarno trebalo okupirati naš um i onoga, što nam se zapravo nameće. Postajemo žrtve tuđih ideala.

Najnoviji auto, najmodernija kuća, savršeno obiteljsko okružje, luksuzna putovanja, praćenje najnovijih trendova, savršeno tijelo bez mana (celulita, strija itd.), prehrana bez «junk fooda»? Jeste li poželjeli nešto od navedenog? Pripadaju li listi vaših ciljeva?

Većinu toga zapravo ne želite. To nisu vaši ciljevi, zar ne? 

Mainstream mediji imaju moć manipuliranja mnoštvom. Koriste tu činjenicu kako bi oblikovali mišljenja te utječu na gotovo svaki segment našega života. Postali smo konzumenti informacija, bez preispitivanja njihovog stvarnog značaja i vrijednosti.  

Stvaraju se trendovi čijim ćemo praćenjem postati «in», no što to zapravo znači? U kojoj mjeri će se naši životi poboljšati noseći popularni komad odjeće ili šminku koju “moramo” imati? Zanimljiva je činjenica da, iako mogu čak i negativno utjecati, ti se trendovi i dalje prate. Najveći je utjecaj na mlade ljude, tinejdžere čija se mišljenja i stavovi tek oblikuju te su upravo zbog toga podložniji stranim utjecajima.

Sjećate se «Kylie Jenner lip challenge»? Usne se stavljaju u malu staklenu čašicu ili bočicu te se iz nje isisava zrak, što stvara vakum. Rezultat su natečene, velike usne baš kakve ima i sama reality zvijezda Kylie Jenner.

 

Sigurno se pitate zašto bi takvo nešto itko uradio svojim usnama. Taj trend je pratilo nebrojeno mnogo mladih osoba. No, kako to utječe na ono stvarno bitno – sliku o nama samima? 

Body Image ili percepcija o vlastitom tijelu, zapravo je mentalna slika nas samih. Tu sliku stvaramo mi, na nju utječu dosadašnja iskustva i vlastiti pogledi na svijet koji nas okružuje, a najčešće ta slika uopće nije stvarna. Ponekad smo toliko okupirani svojim «manama» da ne vidimo ništa drugo osim tog «nedostataka» koji pod svaku cijenu želimo otkloniti.

Ta okupacija može biti u smislu mišljenja «imam prevelik nos» pa sve do «mrzim sve na sebi».  Čim počnete misliti da imate nedostatak, manu, vaš vas um počinje okupirati tom mišlju te istu počinje preuveličavati. Zapamtite: često taj nedostatak vidite samo vi. 

Loša slika o sebi utječe na cjelokupan život osobe. Može rezultirati općim nezadovoljstvom, lošijim akademskim ili poslovnim postignućima, odnosima te još nizom drugih životnih teškoća. Ponekad osoba postaje u cijelosti disfunkcionalna.  

Takav se odnos prema vlastitom tijelu može razviti već od najranije dobi, a posebno osjetljiva skupina su mladi ljudi, konkretnije osobe u pubertetu. Većina njih traži uzore, modele kod kojih vide nešto što im se sviđa te nastoje biti kao oni. Podsjetimo se, prema Jeanu Piagetu, švicarskom psihologu i filozofu, pubertet je razdoblje kojeg karakterizira kriza identiteta, osoba sumnja, propitkuje sve te se nastoji izgraditi. 

Upravo je iz tog razloga bitno širiti pozitivna iskustva vezana za vlastito tijelo, realne i stvarne stavove i poglede na svijet koji nas okružuje. Tako će postati  samostalni, moći će razlikovati dobro od lošeg, bitnog i nebitnog i živjeti bez predrasuda i raznih kompleksa.

Konstantno smo izloženi fotografijama «ispeglanih» supermodela i celebritija koji žive svoje savršene  živote, sve što rade, rade bez greške. Sve to utječe na nas, htjeli mi to ili ne. Oni su poznati, prihvaćeni i imaju sve što požele, a mnogi od nas žele to isto jer nam je stalo do tuđeg mišljenja, želimo biti prihvaćeni, voljeni te pogrešno mislimo da ćemo samo takvi to sve i ostvariti. Takve nestvarne slike mogu potaknuti nesigurnost u vlastito ja, depresiju, tjeskobu i različite poremećaje jedenja. Ne vodimo svoj već tuđi život.  

Druga strana priče rijetko se otkriva. Prisjetimo se priče našeg nogometaša Luke Modrića, dječaka iz malog dalmatinskog zaselka, koji je prošao ratne strahote, bio prognan iz svog doma te na kraju postao jedan od najboljih igrača današnjice. Životna priča najslavnijeg nogometaša današnjice, Christiana Ronalda, jednako je turbulentna kao i Modrićeva. Od teškog siromaštva do jednog od najplaćenijeg igrača. Poznato je da Ronaldo mukotrpno radi na svom igračkom umijeću. Kada svi ostali igrači odu na odmor, završe s treningom, on ostaje još satima dulje i neumorno radi kako bi postao što bolji. 

Louis Hamilton, vozač F1, nedavno je na Instagramu objavio dirljiv post upravo o drugoj strani priče, prije nego što je postao bogat i slavan.

“So many of you see the success today perhaps without the knowledge of how  I got there. The proud black man to the left, my father, worked 4 jobs to keep me racing in the early stages. We didn’t always have the best equipment but we did it as a family”.

Ovo su samo neke u nizu priča bogatih i slavnih. Nisu svi preko noći postigli sve što su danas i taj put nije bio nimalo lak. To je put pun uspona i padova, mukotrpnog rada, prekovremenih sati, neprospavanih noći. Postali su to što su danas zato što nisu nikada odustali od svojih ciljeva. 

Zašto ovo pišem?

Potaknuta sam objavama na društvenim mrežama, prvenstveno na društvenoj platformi Instagram. Riječ je o postovima s tematikom prihvaćanja vlastitog tijela i odustajanja od ionako nestvarnog savršenstva. Ovaj trend pokrenule su svjetski poznate osobe te im možemo biti zahvalni na tome jer su svoj utjecaj odlučile usmjeriti na nešto što je stvarno bitno.  

Pozitivne i ohrabrujuće objave često su označavali hashtagom #EVERYbodyisbeautiful što apelira na stav da je svako tijelo lijepo/dovoljno dobro, ali i da je svatko od nas (everybody), svaki pojedinac najbolja verzija sebe, dovoljno dobar. Kozmetički gigant Dove pokrenuo je projekt pod nazivom Real Beauty Campaign koji slavi svako tijelo jer je ono savršeno baš takvo kakvo je.

U nastavku su izdvojene celebrity osobe koje su vrlo aktivne u širenju pozitivne slike o vlastitom tijelu te tako žele pomoći svakome tko osjeća nesigurnost, ali još važnije – pozivaju na prihvaćanje svog tijela, na prihvaćanje samoga sebe. 

Serena Wiliams

“I want people to be proud of who they are. Too many times young women are told that they’re not good enough or they don’t look good enough, or they shouldn’t do this, or they shouldn’t look like this. Really there’s no one who should judge except you”.

Iskra Lawrence

“When we think about our bodies, we often think about the way they look, as opposed to what they accomplish for us every day. It’s easy to forget how powerful our bodies actually are. All it takes is a shift in mentality to appreciate everything your body (and mind!) does for you and to change the way you view yourself”.

Jennifer Aniston

We are sooverlycriticalofourselves – with the obsession with perfection, trying to reach a goal that’s unrealistic. We should take care of what we have and not take it for granted, because it’s our one body. All bodies are beautifullet’s face it”.

Nizozemska beauty i fashion influencerica Negi, te švedska influencerica Matilda Djerf (@matildadjerf) vrlo često ističu važnost prihvaćanja samog sebe i pronalaska lijepog u svemu što nas okružuje. Jednako tako, Matilda Djerf svoje Insta storyje i objave često posvećuje porukama o prihvaćanju samoga sebe te citatima koji će popraviti i najgori dan. 

>

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MATILDA DJERF (@matildadjerf)

 

I na našim prostorima imamo nekolicinu influencera  i osoba koje imaju mnogo pratitelja na društvenim mrežama, a samim time i utjecaj na širi krug ljudi. Zalaže se za self-love ili ti kroatizirano – seboljublje, body positivity, za prihvaćanje sebe kao osobe, sa svim manama i vrlinama koje posjedujemo 

Istaknut ću objavu pjevačice Lane Jurčević koja se, svojim iskrenim postom, otvorila javnosti te hrabro progovorila o svom tijelu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli La Lana (@lalana)

 

Laninim postom, svoju je priču objavila i influencerica Paula Sikirić, na čijem ćete profilu pronaći objave u kojima Paula iskreno iznosi svoje stavove, borbu s kilogramima i prihvaćanju sebe kao osobe. Njezini postovi ne prikazuju samo trenutke uspjeha i sreće već i padove.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli #ŠIKSIK (@paulasik)

 

U susjednoj nam Srbiji, izgledu se pridodaje puno pažnje. Često se svaka nesavršenost jednostavno «ispegla» nekom od plastičnih operacija ili pretjeranim «fotošopiranjem»Turbo-folk pjevačica Seka Aleksić objavila je realnu fotografiju svoga tijela te je poručila svojim pratiteljima da zavole svoje tijela.

Ako ste član Instagram zajednice, toplo vam preporučujem zapratiti profile @foodyandfitty i @fitness_i_napolitanke gdje ćete pronaći postove vezane uz ovu tematiku

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja (@fitness_i_napolitanke)

 

Istina je da svi padamo, samo je bitno ponovo ustati i nastaviti vlastitim tempom. 

Zavoljeti svoje ožiljke, svoje jake, ali i slabe strane. Prihvatiti sebe i druge onakve kakvi jesu. Opraštati i pokušati vidjeti ljepotu u nesavršenosti. Stvarnu ćemo ljepotu pronaći tamo gdje se najmanje nadamo.  

Nikada nemojte odustati. Neće biti lako, bit će boljih i lošijih dana. Gurajte naprijed vlastitim tempom, ne zamarajte se tuđim mišljenjem i stići ćete do svog cilja.

Dan započnite razgovorom sa samim sobom. Klikom na link pronaći ćete rečenice, koje vam mogu pomoći u tome: Self Empowerment. 

 

 

Foto: © Instagram/Unsplash